Oppskrifter / Spicy vegetarmoussaka
Spicy vegetarmoussaka
En herlig vegetarmoussaka som kan nytes av de aller fleste. Her får du deilige greske smaker, gode fiber og fantastiske næringsstoffer i en og samme rett. Både Omstart30 og Autofagi14-vennlig!
En herlig vegetarmoussaka som kan nytes av de aller fleste. Her får du deilige greske smaker, gode fiber og fantastiske næringsstoffer i en og samme rett. Både Omstart30 og Autofagi14-vennlig!
Ingredienser
Du trenger:
2 stk store auberginer, i tynne skiver
extra virgin olivenolje, til pensling
2 ss olivenolje (til steking)
1 stk løk, hakket
2 fedd hvitløk, finhakket
400 g hermetiske, hakkede tomater
1 ts ceylonkanel
0.5 ts chiliflak (juster mengden etter ønsket styrke)
0.5 ts gurkemeie
salt og pepper
2 ss smør (omstart30: klarnet smør)
2 ss mandelmel (eller kokosmel)
1 kopp mandelmelk
1 dl revet parmesanost (omstart30: fast ost fra greit/sau)
0.25 ts muskatnøtt (valgfritt)
2 dl revet mozzarella (omstart30: bruk bøffelmozzarella)
Slik gjør du
1.
Legg aubergineskiver på et stekebrett og pensle dem med olivenolje. Stek i ovnen i 15-20 minutter på 180 grader, eller til de er myke og begynner å få litt farge. Sett til side.
2.
Varm 2 ss olivenolje i en gryte over middels varme. Tilsett løk og hvitløk, og stek til de er myke og gyldne. Tilsett hakkede tomater, kanel, chiliflak, gurkemeie, salt og pepper. La sausen småkoke i 10-15 minutter.
3.
I en annen gryte lager du bechamelsaus (hvit saus): Smelt smør over lav varme. Tilsett mandelmel og rør godt for å lage en jevn blanding. Tilsett mandelmelk gradvis mens du konstant rører, og la sausen koke i noen minutter til den tykner. Rør inn revet parmesanost og muskatnøtt (hvis du bruker det). Smak til med salt og pepper.
4.
Legg et lag med aubergineskiver i bunnen av en ildfast form. Hell halvparten av tomatsausen over auberginene. Legg et nytt lag med aubergineskiver over tomatsausen. Hell bechamelsausen over det andre auberginelaget.
5.
Topp moussakaen med resten av tomatsausen og strø revet mozzarella på toppen.
6.
Stek i ovnen i 30-40 minutter, eller til moussakaen er boblende og osten er gyllen.
7.
La moussakaen hvile i noen minutter før servering.
Skrevet av: Berit Nordstrand
Tips
Auberginer er fulle av vitaminer, fiber og kraftige antioksidanter som kan redusere betennelser, kolesterol og beskytte hjerneceller. Fargestoffet nasunin i skinnet og klorogensyre bidrar til helsefordeler som forbedret immunforsvar og stabilt blodsukker, spesielt gunstig for diabetes type 2.
Har du autoimmun sykdom, så kan det hende du ikke tolererer aubergine og andre grønnsaker i nattskyggefamilien like godt. Da bytter du ut aubergine med skiver av squash.