Start-brød

I uke to av programmet "En ny start" fra boken med samme navn, fokuseres det på brødmaten som vi spiser. Det er mange fordeler ved å bytte ut lyst brød som er bakt av raffinerte råvarer, særlig hvetemel, med brød som er bakt av fullkorn.

I uke to av programmet "En ny start" fra boken med samme navn, fokuseres det på brødmaten som vi spiser. Det er mange fordeler ved å bytte ut lyst brød som er bakt av raffinerte råvarer, særlig hvetemel, med brød som er bakt av fullkorn.

Ingredienser

Start-brød

1 kg grovmalt emmer

1 dl solsikkefrø

1 dl knuste linfrø (knuses i blender eller kaffekvern)

1 dl gresskarkjerner

2 ts mineralsalt

1 ts tørrgjær

1 ss honning

7 dl vann

Slik gjør du

Start-brød

1.

Bland sammen det tørre inkludert tørrgjær.

2.

Rør honningen ut i lunkent vann.

3.

Ha væsken i melet.

4.

Elt gjerne for hånd eller bruk kjøkkenmaskin på sakte fart, ellers blir deigen seig og brødene tunge. Elt i 2-5 minuter bare.

5.

Dekk bakebollen med plast og kjøkkenhåndkle.

6.

Settes til heving over natten på kjøkkenbenken.

7.

Del så deigen i 2 emner, og bak ut 2 brød. Heves deretter i 1,5 timer.

8.

Stek brødene i form på nederste rille på 190gC i 45 minutter.

9.

Avkjøles på rist.

Vi nordmenn spiser altfor mye raffinert og siktet mel hvor tøff bearbeiding har ødelagt eller fjernet hele 80-90% av nyttige næringsstoffer- byggeklosser, som jeg kaller dem. Det gjelder både fiber, vitaminer, mineraler, aminosyrer, fettsyrer og en rekke plantestoffer som du normalt finner i hele korn. I tillegg er det utviklet næringsfattige kornslag, med superstivelse og supergluten, som er er mer tilpasset industribakerens behov for en smidig deig enn vårt behov for byggeklosser. Vi sitter igjen med mel og brødvarer som tilfører oss mer stivelse, sterkere gluten – og mindre næring. Stivelse oppfører seg som raffinert sukker i kroppen.

Moderne  hvete i lyst brød og pasta er et helt annet korn enn det tidligere generasjoner bakte med, og kommer med supergluten som moderne kropper med en svekket tarmbakterieflora ikke tåler. Hos noen trigges en glutenintoleranse med magesmerter, luftplager og diaré , hos andre utløses diffuse helseplager som betennelser i muskler og ledd, migrene, kvalme, psykiske plager og svekket overskudd. Har du en genetisk sårbarhet for glutenallergi, kan supergluten også utløse cøliaki. Opprinnelige urkorn som økologisk spelt, landhvete, emmer og enkorn er glutenfattige og har et beskjedent innhold av stivelse og gir deg langt fler smarte byggeklosser per tygg. Bytt derfor også ut pasta, bulgur og couscous av moderne hvete med flotte økologiske alternativer av urkorn. Det koster litt mer, men til gjengjeld slipper du å betale dyrt i form av helseplager.

Prøv dette smaksrike, saftige og næringsrike start-brødet av urkornet emmer. Men vær forsiktig når du elter gamle kornslag, for de tåler ikke kraftig elting i kjøkkenmaskinen. Bruk sakte fart. Langhev også deigen for å fjerne fytinsyre – en syre som ellers kan irritere i tarmen på liknende måte som gluten. Bruk mest kaldt vann ved langtidsheving over natten. Gjæringsprosessen går saktere og brødet hever seg bedre i formen. Og bruk gjerne 1 dl av de 7.5 dl vann som er i oppskriften til å løse opp honningen med.

Bare prøv selv og kroppen vil takke deg i form av mer energi og bedre sinnstemning. Jeg lover!

Skrevet av: Berit Nordstrand

Nå kan både små og store kropper glede seg til matpakke-tid!

Andre oppskrifter