Teriyaki lakse bowl

Glem ferdigkjøpt Teriyakisaus full av sukker, her har du oppskrift på min hjemmelagde raw rik på smak og gode melkesyrebakterier. Kok quinoa og lag teriyakisaus kvelden før, så trenger du bare å hakke litt grønnsaker før verdens beste middagsrett er klar. Superenkel rett å tilpasse til både vegetarianske og veganske varianter. Bruk du grønnsakene du har i kjøleskapet, og komponer din egen favoritt!

Glem ferdigkjøpt Teriyakisaus full av sukker, her har du oppskrift på min hjemmelagde raw rik på smak og gode melkesyrebakterier. Kok quinoa og lag teriyakisaus kvelden før, så trenger du bare å hakke litt grønnsaker før verdens beste middagsrett er klar. Superenkel rett å tilpasse til både vegetarianske og veganske varianter. Bruk du grønnsakene du har i kjøleskapet, og komponer din egen favoritt!

Ingredienser

Hjemmelaget Teriyakisaus

4 fedd hvitløk

1 dl tamari (eller soyasaus)

1 ss honning

2 ss rå eplecidereddik (risvineddik)

1 ts revet fersk ingefær

0.25 ts chiliflak

1 ss sesamolje

Til 4 bowls trenger du

2 dl kokt quinoa (eller blomkålris)

2 stk gulrot, finstrimlet (jeg bruker kimchi)

200 g bladspinat (dampet, sammen med litt strimlet nori om du vil)

2 stilker vårløk

4 laksefileter

2 avokado

2 ss sesamfrø, ristet (eller sorte sesamfrø)

salt og pepper etter smak

Variasjon: agurk, mango, frisk bladspinat, rukkola, fersk koriander dvs ta det du har

Slik gjør du

1.

Finhakk 3-4 fedd hvitløk (det blir ca.1 ss)

2.

Bland sammen tamari, fin hakket hvitløk, ingefær, eddik, honning, chiliflak og sesamolje i en liten bolle og la stå så smakene får sette seg.

3.

Forvarm ovnen til 200 grader hvis du skal ovnsbake laks. Bruk ¼ av teriyakisausen til å pensle laksen før ovnsbakingen (1 ss per laksestykke) og ovnsbak i 12-16 minutter til fisken flaker seg. Jeg bruker gjerne rå laks som til sashimi eller varmrøkt pepperlaks som er klar til å brukes.

4.

Skjær gulrøttene i syltynne staver, avokado i tynne strimler og vårløk i tynne ringer. Og de grønnsakene du måtte velge. Rist sesamfrø og damp spinaten (eller bruk spinaten rå).

5.

Dander quinoa, grønnsaker og laks i 4 store skåler.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

  • Jeg klipper 1-2 nori-ark (tangpapir til sushi) inn i den dampede spinaten for å få mer jod i retten, da laksen ikke kommer med jod slik hvit eller mager fisk gjør.

  • Ønsker du retten vegetariansk eller plantebasert, så bytter du bare ut laksen til vegetaralternativ som eggebåter eller grillet halloumi eller vegansk med mer grønnsaker og en teriyakisaus søtet med lønnesirup i stedet for honning.

Andre oppskrifter