Oppskrifter / Torsk i spekeskinke med brokkolikrem og båtpoteter
Torsk i spekeskinke med brokkolikrem og båtpoteter
Har du prøvd å pakke biter av torskeloin inn i tynne skiver spekeskinke? Det er enklere enn du tror å lage festmat av torsk. Sammen med nydelig brokkolipure og sprøstekte potetbåter blir dette en rett du setter fast på menyen.
Har du prøvd å pakke biter av torskeloin inn i tynne skiver spekeskinke? Det er enklere enn du tror å lage festmat av torsk. Sammen med nydelig brokkolipure og sprøstekte potetbåter blir dette en rett du setter fast på menyen.
Ingredienser
Torsk i spekeskinke
87.5 g torskeloin (eller torskefilet)
1 skiver spekeskinke (eks norsk spekeskinke/serranoskinke/parmaskinke)
50 g grovhakket sorte oliven
Brokkolikrem
0.25 brokkoli
0.25 ss smør (Smøremyk/klaret smør hvis Omstart30, AIP)
0.25 ss rømme
havsalt og sort kvernet pepper etter smak
Ovnsbakte båtpoteter
1-2 småpoteter med skall/person(søtpotet hvis AIP)
1 ss extra virgin olivenolje
0.25 ts sennep
0.25 ts timian
havsalt og sort kvernet pepper
Slik gjør du
Torsk i spekeskinke
1.
Forvarm ovnen til 180gC og sett inn en passe stor ildfast form til fiskestykkene (midterste rille).
2.
Skjær torsken i 4 små porsjonsstykker. Krydre fisken med pepper og pakk den inn i flortynne skiver spekeskinke.
3.
Legg fiskepakkene i en ildfast form og stek dem i ovnen på 180gC i ca. 15-17 minutter. Evt. forstek fiskepakkene i 1 ss smør i en stekepanne, før du ovnbaker dem i ca.10 minutter for en litt sprøere spekeskinke.
Brokkolikrem
1.
Del brokkolien i biter (spar stilken i grønnsakskraft siden). Bitene kokes møre i vann uten salt (du krydrer etterpå).
2.
Slå av kokevannet og mos den kokte brokkolien og smør til puré. Tilsett rømme og smak til med havsalt og pepper.
Ovnsbakte båtpoteter
1.
Skjær poteter i tynne båter, jo tynnere båter dess sprøere. Rør sammen olje, sennep og krydder i en bolle. Ha potetbåtene i bollen og bland godt slik at alt av potetbåter får oljeblanding på seg.
2.
Kle en stekeplate med bakepapir og legg potetbåtene utover i et enkelt lag. Stekes ca. 30 min på 180gC. Stek til de blir sprø, da steketiden varierer med type poteter og tykkelse på båtene.
Torsk og annen hvit fisk er supre kilder til jod. Jodmangel er utbredt i Norge, derfor er flott å lage noen flere middager med torsk, hyse sei og annen hvit fisk i hverdagen. Det er også forsket på torskens utmerkede proteinkvalitet og sunne omega-fett*. Det ser ut til at mager fisk som torsk er bra for blodsukkerreguleringen og at flere fiskemiddager kan gjøre det lettere å gå ned i vekt.
*Liaset, Bjørn, et al. "Seafood intake and the development of obesity, insulin resistance and type 2 diabetes." Nutrition research reviews1 (2019): 146-167
Skrevet av: Berit Nordstrand
Tips
Torskeloin får du både kjøpt vakumpakket i kjedebutikker og fersk i fiskedisken.