Toamatsuppe med krutonger

Lett å lage. Nydelig på smak.

Suppe er en ypperlig måte å få brukt opp grønnsaksrester på. Bruk de grønnsakene du har liggende. Tomatsuppe fra pose er en klassiker i mang et hjem. Denne hjemmelagde versjonen er lett å lage og kan tilsettes kokte linser for å bli enda sunnere.

Denne retten ble også laget i tv-serien “Bra godt” på TV 2. Bli gjerne med i “Bra godt” sin Facebook-gruppe for flere oppskrifter, tips og smarte byttetriks.

«Av lycopen, blir du lykkelig og pen» – en memoteknikk for å huske den viktigste antioksidanten i tomater.

Lycopen (rødfargen i tomater) er en kraftig antioksidant, som beskytter cellene fra frie radikaler «gnister» (laddete oksygen-atomer). Antioksidanter reduserer risiko for kreft, hjerte-karsykdom, diabetes og mange andre lidelser. Antiosidanten lycopen oppkonsentreres i prostata-kjertelen hos menn og kan i tillegg bidra til å redusere risiko for prostata-kreft.

Visste du at kroppen tar opp lycopen bedre fra oppvarmede tomater?

Glad i supper? Da bør du også prøve:

 

Ingredienser

Toamatsuppe med krutonger

  • 5 ss smør
  • 4 skiver skiver brød, gjerne tørt
  • 0.5 ts mineralsalt
  • 2 sjalottløk eller 1 gul løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 gulrøtter
  • 1 paprika
  • 500 ml grønnsakskraft eller buljong
  • 2 bokser finhakket hermetisk tomat (400 gram per boks). Hvis du har tomater liggende kan disse erstatte en av boksene
  • 1 ts tørket basilikum
  • 2 hardkokte egg
  • rømme
  • ost

Slik gjør du

Toamatsuppe med krutonger

  1. Hakk opp grønnsakene, og fres i en panne sammen med smøret. Deretter tilsettes buljong, to bokser finhakket tomat og en teskje tørket basilikum. La det hele småkoke i ca 10-15 min, til grønnsakene er møre. Kjør stavmikseren gjennom suppen til den blir jevn. Smak til med salt og pepper.
  2. Krutonger: Varm 2 ss smør i en stekepanne. Del brødskivene i små firkanter (1,5-2 cm). Stek brødbitene i 2-3 minutter på hver side. Tilsett mineralsalt.
  3. Ha brødkrutongene på kjøkkenpapir på en rist til avkjøling.

Serveres med revet ost, hardkokt egg, rømme, frisk basilikum. Hvis du har kjøttrester kan dette også brukes.