Featured Image

Berit Nordstrand-metoden trinn for trinn

Friskere, lettere, gladere og mer energisk på 12 uker

Ønsker du deg mer energi, bedre konsentrasjon og økt livsglede? Trenger du hjelp til å bekjempe noen overflødige kilo? Kanskje er du mest opptatt av å forebygge sykdom? Eller lindre symptomer fordi du selv eller noen av dine nærmeste ikke har det så bra? Nikolai er ikke alene om å kunne få god hjelp av smarte byggeklosser fra matfatet.

Med min 12 ukers metode kan du få i både pose og sekk – maksimal nytelse, bedre helse og optimal livskvalitet. Ja, til og med bedre tid fordi jeg hjelper deg ut av tidsklemma.

En metode som virker

Dette er ingen diett, men en metode for varig kostendring som legger forholdene best mulig til rette for stabil trivselsvekt og god helse resten av livet. Dette handler om smarte byggeklosser, vitaminarbeidere, mineralverktøy og plantekraft som kan gjøre underverker for kroppsmaskineriet ditt. Jeg sier som legekunstens far Hippokrates ”la din mat være din medisin og din medisin være din mat.

Metoden beskrives i min bok ”12 uker til et sunnere liv og en smalere midje” (http://beritnordstrand.no/12-uker/. Gjennom hver av de tolv ukene introduseres du for et nytt, enkelt kostholdsgrep. Ingen store endringer. Ett lite skritt hver uke, blir et stort steg på 12 uker.

Uke for uke

Her får du en kort beskrivelse av trinnene 12 ukers-programmet. Du kan lese mer i boken om hvordan byttetriks og inspirerende oppskrifter gjør det enklere enn du tror å innføre vaner kroppen din vil takke deg for.

1: Bytt hvitt sukker til naturlig søtsmak. For eksempel frukt og bær, kokosblomst-sukker og små mengder honning. Dette fordi hvitt sukker forstyrrer tarmfloraen og gir skyhøye blodsukkertopper. Dette krever unaturlig høye bølger av insulin i blodbanen for at cellene skal ta opp blodsukkeret. Slike skyhøye insulinnivå vekker bukfettcellene til fettlagring og produksjon av betennelsesstoffer. I tillegg er hvitt sukker strippet for vitaminer, mineraler og plantenæringsstoffer – næringsstoffer som attpåtil forbrukes når sukker omdannes til energi.

2: Spis fullkorn og frø. Bytt det siktede moderne hvetemelet til mer næringsrike, gamle kornslag. Både enkorn, emmer, økologisk spelt og landhvete er urkorn med mer næring, mindre stivelse og svakere gluten.

3: Spis mer grønnsaker, bær, urter og krydder. Fyll halve tallerkenen med plantebasert mat. Kun planter bidrar med fiber og vi trenger langt mer fiber i kosten om de hjelpsomme bakteriene i tarmen skal holde seg i livet. Bakterier som bidrar til dempet inflammasjon i kroppen. Vi trenger også betydelig mer plantebasert mat for å sikre kroppen alt den trenger av fytokjemikalier. Fargene og smaksstoffene i plantene bidrar med antioksidanter. Disse slukker gnister fra forbrenningen slik at gnistene ikke skader celler og arvestoff. Slik gnistskade kalles oksidativt stress og er forbundet med en rekke helseplager og fremskyndet aldring.

4: Spis mer fisk og sjømat. Da får du en bedre Omega-6/omega-3-balanse i kroppen. Dette kan gi mindre inflammasjon, bedre sinnstemning, mer ro i kroppen, bedre konsentrasjon og hukommelse og bedre søvn. Mer D-vitamin fra fet fisk kan bidra til økt fettforbrenningen – så ta for deg av havets delikatesser. Husk du trenger både fet og mager fisk, da kun mager fisk bidrar med betydelige mengder jod. Trekker du fiskekraft kan det være en flott måte å sikre seg mer jod på. Du trenger mineralverktøyet jod for at skjoldbrukskjertelen skal lage tilstrekkelig med stoffskiftehormoner for et optimalt stoffskifte. Ta tilskudd av en høykvalitets fiskeolje og vitamin D – i alle fall høst, vinter og vår.

5: Bytt hvit ris og lys pasta med næringsrike alternativer. Det kan være brun ris, mathavre, bokhvete, byggryn, quinoa, linser og bønner. Mer linser og bønner er ett av de mest effektive grepene du kan gjøre for å dekke tarmbakterienes fiberbehov. Og jeg kan røpe at mer linser, bønner og fullkorn faktisk også kan bremse aldringsprosessen som en flott bonus.

6: Spis mat som gir næring til de hjelpsomme tarmbakteriene. Dårlige bakterier, eller lumske tarmbakterier som jeg kaller dem er assosiert med både overvekt, fordøyelsesplager og sykdom. Derfor bør du spise mat hjelpsomme tarmbakterier elsker og de lumske hater. Det kalles prebiotiske råvarer og er for eksempel alt av rotgrønnsaker, løk, hvitløk og ingefær, epler, syrnede meieriprodukt, fermentert mat og honning. Det er godsaker for Bakterie-Mons.

7: Mindre kjøtt av bedre kvalitet. Få i deg proteiner fra både plante- og dyreriket. Redusert størrelsen på kjøttstykkene og erstatt noe av kjøttet med proteinrike planter som kikerter, linser, bønner, nøtter og frø. Velg mer kjøtt fra beitedyr – som lykkelige kyllinger, beitelam, vilt og økologisk olksekjøtt.

8: Sikre deg smart fett – det er ikke ett fett. Bytt ut raffinerte planteoljer av soya-mais og solsikke, med extra virgin olivenolje som er assosiert med dempet inflammasjon i kroppen og mindre farlig magefett. Fornuftige mengder mettet fett får du fra kokosolje og råvarer fra beitedyr.

9: Sikre deg mineraler som øker forbrenningen. Bygg både robust skjelett og psyke og hold fettforbrenningen på topp med nok mineralverktøy. Jern, sink, kalsium og magnesium er avgjørende for at både kropp og sinn skal fungere. Derfor bør du spise grønnsaker som har vokst i mineralrik jord og kjøtt, fisk og melkeprodukter fra beitedyr som har spist mineralrike planter.

10: Nyt grønn te og mørk sjokolade. Begge deler er proppfulle av betennelsesdempende plantestoffer og kraftige gnistslukkere og bidrar i beskyttelsen mot inflammasjon, høyt blodstrykk og hjertekarsykdom. Grønn te bidrar til ytterligere forbrenning av helsefarlig bukfett.

11: Drikk vann. Væskemangel får cellene til å skrumpe som når druer tørker til rosiner. Vannmangel svekker cellefabrikkens produksjon. Både fettforbrenning, fysisk utholdenhet, konsentrasjonsevne, hukommelse og humør lider. Drikk vann slik at du holder deg utørst. Når du først er blitt tørst så mangler du allerede 1,5-2 liter vann. Begrens inntaket av juice til 1-1,5dl og drikk helst juice til måltider for å unngå blodsukkertopper av juicen.

12: Velg smartere snacks. Nøtter, frø og mørk sjokolade (med 80% kakao) kan dempe søtsuget , gi bedre helse og økt livskvalitet og bidra til en stabil trivselsvekt. Kos deg med litt hver dag, men overdriv ikke inntaket. Porsjoner snacks som om det var medisiner – 20 g mørk sjokolade og en neve nøtter hver dag.

Familien Møllerup og jeg viser deg hvordan

En liste med tips til kostholdsendringer er ikke nok. I tillegg trenger man en passe dose motivasjon og verktøy til hvordan skape endring i en hektisk hverdag. Som travel seksbarnsmor har jeg lært meg noen gode ”tidsklemma-triks”. Disse har jeg delt med familien Møllerup og nå er det din tur! Jeg lover deg at det er enklere enn du tror.

Så følg med på denne serien og gi deg selv og dine nærmeste en gave i form av bedre helse, færre helseplager, mer overskudd og mer ”langsom tid”!

 

Merknad: Denne artikkelen har ikke til hensikt å gi medisinske råd, diagnose eller behandling