Featured Image

Demp stress – mine beste tips til innredning av uterommet

Reklame/ I september 2021 flyttet jeg inn i mitt nye Studio Nordstrand på Nyhavna i Trondheim. Med kunnskap om hva avstressing betyr for helsa, ville jeg skape et uterom som kunne bidra til en følelse av ro, harmoni og nytelse i en hektisk hverdag. Jeg ville skape en avslappende stuefølelse ut, skape en luonge-stemning jeg, mine barn og venner kunne nyte. Etter mye søk og leting, skulle jeg finne det i vakre Son.

Hvordan innrede uterommet for å senke hvilepulsen

Mine kriterier for hva uterommet skulle by på var strenge, og jeg brukte månedsvis på å søke det konseptet som kunne tilfredsstille alle mine behov. Jeg ville synke ned i et behagelig møbel, med et tekrus eller et vinglass på ettermiddag og kveld. Terrasse-sesongen er kort i Trøndelag, derfor ville jeg ha et uterom som stod klart idet jeg trengte det. Jeg ville slippe putekasser og jobben med å legge puter frem bare for en liten time i kveldssolen. Jeg ønsket meg også utepeis som kunne varme godt og forlenge sesongen i begge ender. Jeg er livsnyter, utpreget sosial og elsker å by venner på god mat og drikke. Derfor ønsket jeg meg plass til 10-12 personer, og et solid bord jeg kunne dekke. Ideelt sett ønsket jeg meg også en behagelig solseng, hvor jeg kunne slikke solens varme stråler, lukke øynene og lytte til stemningsfull fuglesang. Jeg er god på å visualisere, drømme om muligheter, men hvem kunne dekke alle disse behovene? Og på bare 24 m2? Jeg innså at jeg måtte fire på flere av mine ønsker. En utfordring for meg som bor i leilighet med begrenset bodplass, var også at møblene måtte kunne tåle å stå ute i regn og snøvær. Helst uten presenning, da jeg hadde lyst til å kunne se ut på en hyggelig terrasse året rundt og ikke en stabel med møbler dekket av presenning.

Oppgaven fortonte seg umulig. Jeg lette i interiørbutikker, på nett og forhørte meg blant venner. De aller fleste møbelkonsept hadde puter som trengte putekasse. Jeg måtte ofte mange sitteplasser om jeg ville prioritere solseng og utepeis. Jeg ble anbefalt elektriske terrassevarmere. Mens jeg ønsket levende flammer for beroligende effekt, ikke bare varme. Det var min venninne Bjørg Thorhallsdottir som anbefalte meg å ta en titt på nettsiden www.Hageoguterom.no Hun elsket sin møbelgruppe fra Roolfs. Bjørg hadde sine møbler under snøen ute, brukte de hele året, og fløt til og med på solsengen fra Roolfs i bassenget. Jeg elsket loungepreget og det moderne uttrykket, og tok kontakt.

Bruk dyktige fagpersoner med lang erfaring

Telefonsamtalen var oppløftende, send over skisser av dine to terrasser så lager vi et funksjonelt, moderne og kreativt forslag som kan dekke dine behov, foreslo Helene Rask, eier av selskapet. Uka etter skulle jeg på jobb i Oslo og tok turen til Son før hjemreise. Jeg dro kjensel på Helene fra media, og møtte henne nå som entusiastisk og dyktig fagperson som virkelig hadde forstått mine ønsker og behov. Hun tok meg igjennom en møbleringsplan som virkelig skapte et fristed hvor jeg kunne finne hvilepulsen og lade batteriene. Ta en titt på deres hjemmeside og nettbutikk, så forstår dere hva jeg mener. Jeg fikk alle mine ønsker dekket, møbelpakken ble levert og terrassen innredet allerede dagen etter! Og resultatet ble fantastisk fint. Jeg vil derfor dele Helenes beste tips til hva du bør tenke på når du skal møblere ditt uterom for å lade dine batterier. Jeg vil også dele poster fra mine to terrasser til inspirasjon.

Helenes beste tips:

Våren er i anmarsj og vi skal på nytt "flytte" ut i hage og uterom. Enten uterommet ditt er stort eller lite gjelder det å finne den røde tråden som bidrar til å skape ro og harmoni.

Hvil det si å ha en rød tråd i hagen?

Å ha en rød tråd vil si å ha et gjennomgangstema. At noe av det samme gjentas og at alt passer til hverandre. Det være seg farger, materialer, former og ulike plantesorter. Ofte kan det og ta utgangspunktet i fargen på huset, bidra til en rød tråd i hagen eller på terassen. Har du noen basefarger og jobbe ut ifra, kan du leke deg litt mer med fargevalg på planter etc.

Hva finnes allerede?

En god start kan være og ta hensyn til det som allerede finnes i dine omgivelser. Å skape harmoni ute og en god avstressende stemning i seg selv, handler slett ikke bare om å investere i nye møbler til uterommet eller terrassen. Men om å skape godfølelsen hvor uterommet bli et fristed, hvor hvilepuls og mental avkobling står sentralt. Kanskje kan du supplere med elementer som gir deg lounge-stemning og godfølelse? Eller lage en møbleringsplan og komme i mål med prosjektet over flere sesonger?

Del uterommet inn i soner og velg gjerne materialer som tåler og stå ute i vær og vind. Da slipper du å løpe inn og ut med puter og pledd gjennom hele sommeren og irritere deg over lite lagringsplass. Min terrasse er et godt eksempel her,- med Roolfliving trenger jeg ikke å bruke mitt begrensede terrasserom til dominerende putekasser.

Blåser det mye på terrassen, og du erfarer du må binde fast møbler for at de ikke skal flytte på seg, er det også smart å velge møbler som ikke står på bein, slik at vinden får tak under dem. Jeg hadde slike hensyn å ta, på Nyhavna i Trondheim der det blåser kraftig når vinden står på.

Ønsker du mange sitteplasser på lite areal er det også smart å velge møbelelementer uten armlen. Hos meg byttet vi ut en sofa og to stoler med til sammen plass til 5 personer, med Roolflivings fleksible elementer. Det gav rom for en rundsittegruppe, puff, solseng og hengestol. Nå kan jeg samle 10-12 venner og kjente til terrassehygge om jeg vil.

Jeg ønsket seg et avstressende utrom. Ild og vann er elementer som i stor grad bidrar til mental avkobling. Det være seg vannspeil med sildrende vann og/eller beroligende flammer fra et beisbord eller en bålpanne. Det å ha varmekilden på bordet, gjør at alle som sitter rundt bordet får varmet seg. Dette til forskjell fra en varmekilde som henges på en vegg, eller som står fritt på gulvet, hvor du gjerne får strålevarmen ujevnt fordelt. Det å samle nære og kjære rundt flammer kan bidra til mange gode samtaler, og ikke minst forlenge sesongen i begge ender. 

Helene og jeg ønsker deg en fin vår og kommende ute sesong!

 

IMG_9916