Featured Image

Hverdagsaktivitet

Er du av de som trener du 2 til 3 ganger i uken og spiser sunt men som likevel ikke ser de store endringene på vekten­? Hvorfor er det slik ? Er det alderen som har skylden? Er det stoffskiftet? Mangel på PT? Kanskje man skulle prøvd noen av mirakelkurene man ser på TV-reklamer?

Nei, det er faktisk enklere enn som så!

Løsningen heter nemlig HVERDAGSAKTIVITET!

Har du sett reklamen med Kjetil Jansrud som skal følge en 8-åring i skolegården? Til og med for han det er vanskelig å holde aktivitietsnivået barna har. Det sier litt om hvor spreke barna våre er, og det kun med lek og moro! 

De fleste av oss har stillesittende jobber. Det betyr at det å øke pulsen og få musklene i gang 2-3 ganger i uken er alt for lite. Det aller viktigste er faktisk det vi gjør hver dag, hele tiden. Det er dette som virkelig øker forbrenningen vår og som holder den i gang.

Økt hverdagsaktivitet er en av nøklene til bedre helse. Jeg har flere pasienter som trener 2-3 ganger i uken. De tror og føler at de er aktive, har kanskje til og med PT og forstår ikke hvorfor de ikke går ned i vekt eller blir sprekere slik de ønsker. De har kanskje en stillesittende jobb og gjør lite aktivt utenom trening. Det er de to sistnevnte faktorene som slår bena under hele treningsopplegget…

Hvis man legger til kontinuerlig aktivitet i hverdagen vil resultatene komme!

Det vil virkelig øke forbrenningen betraktelig. De tre timene på treningssenteret er ikke bortkastet, men selv om du har time med PT vil ikke det bli SÅ stor forskjell. For det er antall timer som teller. Kanskje man må tenke at kvantitet faktisk kan være vel så viktig som kvalitet når det kommer til aktivitet.

En pasient fortalte meg en dag at han hadde gått ned over 30 kg. Jeg spurte om han hadde begynt å trene. Han sa « Nei… jeg har begynt å gå til jobben. Nesten en time hver vei. Og så jeg har begynt å spise sunnere». Fantastisk! Han hadde funnet den enkleste løsningen helt uten å ty til mirakelkurer, dyre PT-timer og treningsabonnement!

Så, finn de beste løsningene for deg selv!

GÅ trappene på jobben, SYKLE eller GÅ til jobb. Hvis det er for langt – hopp av bussen på et par holdeplasser tidligere, eller parker bilen 10 minutters gange fra jobben. Bare det å stå på jobben i stedet for å sitte, vil øke forbrenningen din med 40%!

Ta med barna ut og gjør hagearbeid eller ta de med på lekeplassen etter middag. Spill fotball eller bli med på trampolinen. De elsker å ha deg med ut slik at du er i nærheten og sammen med de når de leker. Da får du både vært sammen med barna og brukt masse energi på aktivitet. Hva med å bruke lekestativet til enkel styrketrening mens barna husker eller leker i sandkassen ? Vil tro de fleste barn ville synes det er kjempemoro! Så får både du og barna frisk luft og masse aktivitet. Du vil kjenne på lykke og glede og kanskje mestringsfølelsen kommer snikende når du dribler fotballen eller klarer en pull-up i lekestativet!

Hvis du er involert i barnas trening kan du trene med dem eller ta en gå/løpetur mens du venter. En må ikke sitte i en hall og se på. Barna dine vil også ha godt av at du tar deg tid til å komme i form.

Stimulerer du nervesystemet ved at du tar deg tid til å komme i form, drible ballen eller klarer en pull-up i lekestativet? Svaret er ja! Økt aktivitet påvirker både humør og helse. Med aktivitet stimulerer vi nervesystemet på en slik måte slik at vi kan bli mer positive til sinns og man får økt hjerneaktivet. Vi stimulerer kroppens fysiologi med økt blodsirkulasjon, økt puls , økt pust osv. Hormonbalansen blir mer stabil og du stimulerer lykkehormoener/endorfiner.

PC, mobil, og TV er de største utforderere til økt aktivitet. Vi detter ned i sofaen med Facebook, jobb mail, nettaviser etc. Det er derfor viktig å lage seg rutiner på  mobilbruk, spilling, jobbmail etc. Både for voksne og barn.

Søvn er også en viktig faktor som vil hjelpe deg til økt hverdagsaktivitet. Det å komme seg tidlig nok i seng hjelper på å være våken tidlig og ha energi til å vøre naturlig aktiv gjennom dagen.

De som lever lengst i verden i de såkalte “blue zones». Dette er mennekser som ikke TRENER, i ordets rette forstand, men de har en veldig aktiv hverdag. De går mye og har mange aktive gjøremål i løpet av dagen.

Så nå må DU finne ut hvordan du kan ha mer hverdagsaktivitet? Gjør det for helsens skyld :-)

Hilsen Eilif Harloff, Eureka Kiropraktikk

Foto cred: copyright link Copyright: http://www.123rf.com/profile_nadezhda1906