Featured Image

Intermitterende kalorirestriksjon gir nytt håp

I en banebrytende studie utført i Kina, har forskere avdekket betydelige effekter av intermitterende kalori-restriksjon (IER). Tiltaket viser lovende resultater på kort sikt. Tilnærmingen bidrar ikke bare til vekttap, men også flere endringer i tarmbakteriefloraen og kommunikasjonen mellom tarmen og hjernen. Forskerne mener grepet åpner nye veier i håndteringen av fedme.

Nærmere blikk på Metodologien

Studien inkluderte 25 deltakere, alle led av fedme, og gjennomgikk et trefaset IER-regime. I utgangspunktet spiste deltakerne den maten de var vant til. Så fikk de nøye utvalgte, klinisk formulerte IER-måltider, annenhver dag. I løpet av 32 dager ble testpersonenes kaloriinntak gradvis redusert til en fjerdedel av deres grunnleggende energibehov. Den siste fasen besto av en 30-dagers periode med lavkontrollert faste.

Gjennom denne perioden samlet forskerne blod- og avføringsprøver på strategiske punkter for å nøye overvåke endringer. Funksjonelle MR-skanninger ble brukt for å observere aktivitetsendringer i hjerneregioner knyttet spiseadferd, mens avføringsprøver undersøkte variasjoner i tarmens mikrobiom.

.....................................................................................................................................

Dette er en Klubb Nordstrand-artikkel. For å lese hele artikkelen må du være medlem i Klubb Nordstrand.

Er du allerede medlem i Klubb Nordstrand? Da kan du lese hele artikkelen her når du er logget inn!

Som klubbmedlem får du alt dette for kun 129 kroner i måneden:

  • konkrete fremgangsmåter, så du slipper å frustrere deg over uhåndterlig brøddeig eller pinlig slappe grønnsaker.
  • muligheten til å hele tiden lære noe nytt – som igjen vil booste motivasjonen.
  • jevnlig påfyll av inspirasjon.
  • enda flere oppskrifter enn de du finner på nettsiden eller i bøkene. «Jeg vet ikke hva jeg skal lage …» vil ikke lenger være en gyldig unnskyldning. 
  • kontinuerlig påminnelser, så du ikke faller av lasset i en travel hverdag.
  • følelsen av å være en del av en gjeng (for det er du jo!).
  • tips og veiledning, så du kan nå målene dine – og nyte den vel fortjente seiersfølelsen.
  • Du kan lese mer og melde deg inn i Klubb Nordstrand her

 

Referanse:

  • Zhou, Jing, et al. "Dynamical alterations of brain function and gut microbiome in weight loss." Frontiers in Cellular and Infection Microbiology 13 (2023).

        Foto: Eir-J. Bue