Featured Image

Kan gode tarmbakterier gi deg penere hud?

Nå skal du høre: sammensetningen av mikrober i tarmbakteriesamfunnet ditt, speiler sammensetningen av mikrober på alle dine slimhinner, i kjertelganger og på huden. Fordøyelseskanalen din, som starter i munnen og ender i endetarmen, er på en måte en del av utsiden av kroppen. Huden speiler på en måte hvordan det står til i tarmen. Noen ganger betyr det at uren hud, eksem eller psoriasis følges av irritabel tarm og andre fordøyelsesbesvær. Andre ganger er magetarmfunksjonen tilsynelatende upåfallende, tross en ubalanse og huden kan være alene om å reagere i form av tørr, irritert og sensitiv hud, uren hud eller eksem.

Spiser du mat som styrker tarmbakteriemangfoldet ditt, betyr det derfor at du får en sunnere hudbakterieflora, og dermed en renere og penere hud. Rikelig med gode hudbakterier er viktig for å kunne styrke hudbarriæren, bevare hudens fuktiget, dempe inflammasjon, irritasjon og kløe.

Forskere som studerer tarmbakterienes påvirkning av huden, beskriver det de kalles tarm-hud-aksen. Både huden og tarmveggen er barriærer som skal holde fremmedstoffer uten fra vårt indre sterile miljø. Derfor har kroppen strategisk plassert det aller meste av cellene i immunforsvaret rett under disse kritiske overflatene. Overflater som begge hviler på et rikt nettverk av fine blodkar. Nå viser store litteraturoppsummeringer, såkalte reviewartikler, at miljøet av mikrober i tarmen og en ubalanse her, direkte kan avspeiles i huden i form av uren hud, atopisk eksem og psoriasis (Salem 2018).

Når slik kunnskap er tilgjengelig for oss, kan vi ikke bare smøre salver, oljer og tinkturer på utsiden, men kombinere utvortes behandling med kostgrep som kan nytte. Styrk tarmhelsen din med mat for gode tarmbakterier, mat som kan reparere lekk tarm og dempe inflammasjon både i kroppen, hjernen og huden. Hvorfor? Fordi du ikke bare spiser for en sterkere, renere og penere hud, men fordi den samme maten vil kunne bidra til å dempe inflammasjon, økte din energifølelse, bidra til bedre nattesøvn og sterkere fysikk og psyke.

Lyst til å vite mer om hvordan du kan spise deg til bedre tarmhelse? Les boka Tarmens Medisin. Eller kanskje vil du gjøre alt på en gang og benytte deg av min populære metode «Omstart30».

Vil du lese oppsummeringsartikkelen?

Se link https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2018.01459/full

 

Merknad: Denne artikkelen har ikke til hensikt å gi medisinske råd, diagnose eller behandling