Selv om “rå” kakao er forsiktig behandlet, og det er grunn til å tro at den bidrar med flere nyttige byggeklosser per tygg, er det ikke slik at brente bønner i vanlig mørk sjokolade ikke gir deg noen effekt. Det er nok snakk om ulike grader av gevinst. Det er vist god effekt i studier av flere ulike typer mørk sjokolade.
- Les mer: Herlig mørk sjokolade
Rå sjokolade finnes i helsekostbutikk. Det følger ofte med noen oppskrifter. Men vi har lekt oss frem til vår egen favoritt rå-sjokoladekake, og den er så enkel og rå-god at jeg måtte bare dele oppskriften!
Rå sjokoladekake
Bunn:
- 5 dl finhakkede valnøtter
- 3,5 dl finhakkede dadler
- ⅛ ts mineralsalt
- ⅛ ts revet økologisk appelsinskall (kan sløyfes)
- frø fra 1 vaniljestang
- 1 avokado
- 1 dl kakaopulver (jeg brukte rå øko kakao)
Sjokoladekrem:
- 3 avokado
- ⅛ ts havsalt
- 1 dl kakaopulver (rå øko kakao)
- 1 dl lønnesyrup
Finhakk nøtter og dadler. Da mener jeg finhakk – jeg har kjørt varm noen stavmiksere med å slurve med hakkingen! Hell ingrediensene til bunnen sammen i en foodprosessor med kraftige kniver eller i en bakebolle og bruk en kraftig stavmikser. Jeg kjører det sammen i 2-3 runder, så stavmikseren klarer seg.
Dekk to små (ca.11 cm) eller en stor kakeform (ca.20 cm) med bakepapir i bunnen og smør bunndeigen utover i et jervnt lag (1,5-2 cm tykt). Bland så alle ingrediensene til kremen i foodprosessoren, og smør kremen jevnt utover bunnen. Dekk formen med folie og sett kaken i kjøleskapet. Best om den får kjøle seg 2-3 timer synes jeg. Jukser av og til med en lyntur i fryseren om jeg har det travelt (les: er utålmodig).
Jeg deler opp hele kaken med pizzakniv i smale stykker og pynter enkelt med litt revet appelsinskall, hakkede nøtter eller friske bær og blader av sitronmelisse om jeg har det.