Mørk sjokolade kan telle som en grønnsak, ved å tilføre deg flere typer plantestoffer. I din jakt på grønnsaksfarger, er det flott at noen få biter mørk sjokolade også kan bidra
Flere typer plantestoff i sjokoladen er kraftige antioksidanter som slokker gnister fra forbrenningen og demper oksidativt stress i kroppen din. Som ledd i et ellers sunt kosthold kan det medvirke i forebyggingen av både overvekt, diabetes, hjerte-karsykdom, kreft og psykiske helseplager og demens (Gu L et al 2006. J Agric Food Chem)
- Les også: Mørk sjokolade teller som en grønnsak
- Les også: Smart sjokolademousse
Flere studier viser at slik sjokolade kan ha gunstige effekter i begrensede mengder, især hos personer med økt risiko for hjertekar-sykdom. Dette bl.a. ved å senke nivået av farlig LDL i blodet, den typen kolesterol som lett avleirer seg i åreveggen (Jia L et al 2010, Am J Clin Nutr)(Mullen W et al 2009, Am J Clin Nutr)
Flavonoider
Det er nok et samvirke i kroppen av mange ulike byggeklosser fra kakaobønnen som gir deg den mørke sjokoladens helseeffekt. Mye oppmerksomhet er imidlertid viet til kakaobønnens innhold av plantestoff kalt flavonoider.
Flavonoider er kjent for sin antioksidantkraft og for sine mange helsefremmende effekter. Faktisk er kakaopulver noe av det mest flavonoidrike du kan finne (på vektbasis), slått av bare noen få råvarer som bokhvete, sorghum og kanel (USDA Database for the Proanthocyanidin content of selected foods)
Bittersmaken i mørk sjokolade kommer fra slike helsebringende flavonoider, f.eks. epikatechin og katechin. Noe av disse plantestoffene ødelegges ved sterk bearbeiding, så helseffekten vil nok være best i de forsiktig bearbeidede variantene.
- Se video: Den fantastiske cellefabrikken
Blokkerer melk for opptak av flavanoider?
Noen studier viser at flavonoidene i kakao tas opp dårligere hvis du tilsetter melk i sjokoladen, mens effekten i kroppen av de flavonoidene som allikevel suges opp i tynntarmen kan være gode (Mullen 2009).
Demp heller bittersmaken selv med litt kokosolje eller hakkede valnøtter.
“Less is more” – i alle fall på ingredienslisten!
Se etter korte og forståelig ingredienslister! Unngå kanskje spesielt “vegetabilsk olje” av flere grunner: det indikerer at produsenten satser på billige ingredienser mer enn på kvalitet, og det igjen kan tolkes som at de ikke har fokus på forsiktig bearbeiding. Hvis det ikke oppgis hvilken vegetabilsk olje som er brukt, er det gjerne billig palmeolje, som kan skade både helsen og regnskogen.
- Les også: Er økologisk mat noe bedre for helsen?
Tips om hvordan velge sunn og god skokolade:
Se etter:
- Høyest mulg andel kakao – gjerne over 80 %
- Lite tilsatt sukker
- Kort ingrediensliste
- Lite melk
- Der det passer, “rå” sjokolade
“Rå” sjokolade
Når du kjøper en sjokoladeplate, så er den laget av kakaobønner som både er soltørket og fermentert, og så brent – litt som kaffebønner blir brent – på høye temperaturer (100-150 gC).
I sjokolade-verden ser det “rå” begrepet ut til å bety at bønnene har ikke har vært brent – bare soltørket og fermentert – før de da blir til kakaomasse, kakaosmør eller kakaopulver.
Det at bønnene ikke er utsatt for slike høye temperaturer, har antagelig en positiv effekt for mengden flavanoider og andre skjøre byggeklosser som helst skal komme seg helskinnet inn i deg som nyter sjokoladen og velberget frem til milliarder av cellefabrikker. Det finnes per idag lite god dokumentasjon for at “rå” (ikke brent) gir deg ekstra helseeffekt, men det er i alle fall logisk, etter som varme/trykk, oksygen og lys er det som fort ødelegger skjøre byggeklosser som enzymer, antioksidanter, fettsyrer og vitaminer.
Forsiktig bearbeidet råvare betyr flest mulig byggeklosser per tygg, og dette gjelder nok mest sannsynlig også for kakaobønner.
Selv om “rå” kakao er forsiktig behandlet, og det er grunn til å tro at den bidrar med flere nyttige byggeklosser per tygg, er det ikke slik at brente bønner i vanlig mørk sjokolade ikke gir deg noen effekt. Det er nok snakk om ulike grader av gevinst. Det er vist god effekt i studier av flere ulike typer mørk sjokolade.