Featured Image

Mørk sjokolade teller som en grønnsak

Med et kakaoinnhold på oppimot 80%, så teller den på mange måter faktisk som en grønnsak. Allikevel gir mørk sjokolade dessertfølelse på tungen. Nyt noen biter hakket mørk sjokolade sammen med hakkede valnøtter om du synes sjokoladen smaker bittert alene.

Visste du at mørk sjokolade kan bedre kognitiv fungering? Hva er kognitiv fungering tenker du kanskje… ja det å kunne konsentrere seg og å huske for eksempel.

En studie på eldre som spiste mørk sjokolade 86% i seks uker (37 gram), viste at de husket bedre og lettere konsentrerte seg enn de som ikke fikk sjokolade (ref 2008 Am J Clin Nutr)

Synes du mørk sjokolade 86% smaker bittert? Da kan du heller tenke på at slik sjokolade er medisin for kroppen. Det er den kraftige antioksidanten epicatechin som smaker mest bittert, og epicatechin har kraftigst helseeffekt.

  • Visste du at mørk sjokolade 86% kan senke det farlige kolesterolet LDL hos hjertesyke? (ref 2010 Am J Clin Nutr)
  • Visste du at 50 g per dag kan redusere blodtrykket, både systolisk og diastolisk? (ref 2010 Metaanalyse Am J Clin Nutr)
  • Visste du at mørk sjokolade kan redusere risiko for hjertekarsykdom og slag ? (ref. BMJ 2011)

Les også: Rett fett, ikke ett fett

Hva med lys sjokolade da, tenker du kanskje? Selv om det er sunne kakaobønner også i lys sjokolade, viser det seg at melken i  den lyse sjokoladen kan reduserer opptaket av de sunne plantestoffene. Svenske forskere fra det Karolinska Institutet har imidlertid nylig publisert studier hvor både lys og mørk sjokolade ser ut til å ha forebyggende effekt på slag.