Featured Image

Rett fett, ikke ett fett

For kroppen er det nok  avgjørende både hvilke typer fett vi velger og i hvilke mengder – det aldeles ikke ett fett.

Milliardvis av celler i kroppen forbruker fettsyrer når de fornyer seg. De trenger fettsyrer til en velfungerende cellemembran. Det krever en gjevn tilgang på nødvendige råvarer i form av fettsyrer kroppen ikke kan bygge selv – såkalte essensielle fettsyrer, og av mettede fettsyrer og kolesterol. Mengden vi får i oss av de ulike typene fettsyrer, avgjør om vi kan bygge sunne, velfungerende cellemembraner som lett slipper næringsstoff inn og avfallsstoffer ut.

Riktig mengde riktig fett: Naturlig fett i både meieriprodukt, fisk og sjømat, planter, nøtter og frø er dokumentert helsefremmende.

Enkelte epidemiologiske studier har funnet at nøtter muligens reduserer risiko for type 2-diabetes, at de kan ha gunstige effekter på fettsyrebalansen i blodet og på blodsukkeret etter matinntak (postprandial glykemi) og dempe oksidativt stress (ref. Am.J.Clin.Nutr. 2009; 89). En gunstigere fettsyrebalanse i blodet   beskytter mot hjerte-karsykdom.

Tips til mer nøtter, frø og sunne planteoljer i hverdagsmaten:

  1. Lag en frøboks (lystett, lufttett) i kjøleskapet med 1 dl hver av sesamfrø, solsikkefrø og gresskarfrø og 3 dl linfrø. Kvern frøene ved bruk.
  2. Strø frømel i frokostblanding eller i havregrøten ved servering.
  3. Ha en nøtte- og frøkrukke på frokostbordet. Ta en neve med i lunsjboksen.
  4. Rist nøtter og frø lett i pannen og bruk dem som garnityr i salater og supper.
  5. Bruk oljer og nøtter i både rå og varme grønnsaksretter
  6. Bland kaldpresset linfrøolje i smoothies
  7. Bruk extra virgin olivenolje i dressinger til salater
  8. Varier med valnøttolje, linfrøolje, sesamolje og hvetekimolje i salater og som dip
  9. Stek i olivenolje eller kokosfett på moderat temperatur (< 175 gC); smør på kun lav temperatur (< 120 gC). Klarnet smør (indisk “ghee”) egner seg dersom du trenger å bruke fett på høyere temperaturer.
  10. Tilsett antioksidanter til oljen som hvitløk, ingefær og urtekvaster for å dempe oksidering ved oppvarming

Riktige mengder sunn fett gir deg metthetsfølelse, slik at du kan spise mindre uten å føle deg sulten. Samtidig får du i deg viktig næring. Det å spise riktige mengder ren, naturlig mat, med naturlig fettinhold, er med på å hindre at vi blir overfôret og underernært.