Featured Image

Planteoljene som saboterer kroppen din - og fettet som helbreder deg innenfra

Omega-6-fettsyren linolsyre lagres i kroppen i årevis, skader cellenes energiproduksjon og fyrer opp betennelse. En kronisk lavgradig inflammasjon. Her er fettbyttene som kan gi deg mer energi, bedre hormonbalanse og mindre inflammasjon.

Omega-6-bomben i hverdagsmaten - og hvorfor kroppen din må få slippe

Visste du at det ikke bare er sukker og kunstig søtt som skaper betennelser, men at en bestemt type fett fyller fettvevet ditt og fyrer opp en lavgradig ulmebrann?

Jeg snakker om omega-6-fettsyren linolsyre (LA) – en fettsyre som var sjelden i menneskets råvarebaserte kosthold i tidligere tider, men som nå kan utgjøre opptil 25 % av det daglige kaloriinntaket for mange. Det er et problem – ikke bare for tarmen og stoffskiftet (forbrenningen), men også for hormonbalansen, mitokondriene og hjernens fungering.

I boka På lag med magen forklarer jeg hvorfor det å minimere inntaket av linolsyre er et avgjørende grep på veien mot bedre tarmhelse og mindre inflammasjon: du må bytte ut de skjulte kildene til omega-6-rike planteoljer – og heller velge fett som bygger deg opp, ikke bryter deg ned.

Hva gjør linolsyre med kroppen?

Linolsyre (LA) er en flerumettet omega-6-fettsyre. Litt er livsnødvendig, fordi kroppen ikke kan lage denne fettsyren selv – men mye er ødeleggende. Kroppen vår lagrer LA i fettvevet og cellemembranene våre i årevis, og underveis brytes det ned til OXLAMs – svært reaktive biprodukter som:

  • skader mitokondriene dine (cellens kraftverk)
  • trigger insulinresistens
  • forstyrrer hormonbalansen
  • fyrer opp kronisk lavgradig betennelse
  • gjør deg mer sårbar for solskader og fremskynder aldringen

Dette er en av hovedårsakene til at kroppen vår kan føles energiløs og treg, hormonene ustabile og vekta vanskelig å styre – selv med sunn mat og god treningsinnsats.

Hvor finner du LA - hvor skjuler det seg?

Linolsyre finnes naturlig i nøtter og frø – men i små mengder. Problemet er at moderne kosthold pøser på med LA:

🔸 Vegetabilske oljer: solsikke-, mais- og soyaolje er rik på omega-6 og bør kuttes helt
🔸 Ferdigmat og friterte retter – de produseres med billige, omega-6-rike oljer
🔸 "Hjertevennlige" margariner og dressinger – det er ingenting hjertevennlig med omega-6-rik margarin fremfor smør. Smør fra beitedyr (økologisk) har fett som demper betennelser.
🔸 Kjøtt og egg fra dyr som er fôret med soya og mais (velg kjøtt fra beitedyr og øko egg)
🔸 "Rene" oljer som oliven- og avokadoolje kan inneholde mye LA eller være blandet med billigere oljer. Les på ingredienslisten, det skal stå 100% ekstra virgine olivenolje på etiketten

Du tror kanskje du spiser sunt - og at litt omega-6 nok ikke er så farlig - men kroppen din lagrer foverskudd av LA som holder liv i den inflammatoriske ulmebrannen. Se for deg linolsyren som et slags «lett yr» av tennvæske over glør, slik at betennelsen stadig holdes vedlike. Omega-6-fettet forlater ikke kroppen med det første. Det har en halveringstid på hele to år! Det betyr at kroppen bruker to år på å kvitte seg med halvparten av overskuddet, og to nye år på å kvitte seg med ytterligere en halvpart og så videre. Og imens fyller du stadig på med litt margarin, frityrstekte pommes frites og omega-6-rikt popkorn og potetgull.

 

 

oliven-olje

 

Hva bør du spise i stedet?

For å slokke den stille brannen LA tenner i kroppen, handler det om å ta enkle grep og bytte fett. Her er Berits bytteliste:

Bytt dette:

  1. Raffinerte planteoljer (solsikke,- mais- og soyaolje)
  2. Friterte retter og ferdigmat med omega-6-oljer på ingredienslisten minimeres/kuttes
  3. Kutt soyamelk og kjøtterstatninger med soya.
  4. Kjøtt og egg fra konvensjonelt forede dyr
  5. Spis gjerne nøtter og frø for umettet fett, men sikre deg også andre fettkilder
  6. Margarin og “lette” smørblandinger

Til dette:

  1. Ekstra virgine olivenolje, norst kaldpresset rapsolje, smør (helst øko), klarnet smør (ghee), fett/talg/spekk fra beitedyr og kokosolje
  2. Ovnsbakt, woket og airfryede retter fremfor fritert.
  3. Velg plantedrikk av havre, mandel og kokos i stedet, helst uten kunstige tilsetninger. Lag egne burgere av grønnsaker, belgfrukt og sopp som erstatning for kjøtt.
  4. Velg kjøtt fra beitedyr og økologiske egg. Øko kylling, norsk lam, vilt og økologisk oksekjøtt er å foretrekke.
  5. Små fete fisk (som ansjos, sardiner, sild og makrell.
  6. Velg ekstra virgine olivenolje med 100% slik olje. Bytt «lett»-margarin med omega-6, herdet fett og fargestoffer til høykvalitets margarin eller aller helst ekte smør og ghee.

Velg fett du kan stole på

Animals fett fra beitedyr - som klaret smør (ghee), talg/spekk/fett og smør fra gressfôrede dyr. De er stabile ved oppvarming, og støtter mitokondriene dine i stedet for å skade dem. Disse fettsyrene er betennelsesdempende (antiinflammatoriske) og gir langvarig energi uten å svekke insulinhormonene og forstyrre blodsukkeret. I På lag med magen forklarer jeg hvordan fettkvalitet påvirker både mikrobiotaen i tarmen og forbrenningsovnene (mitokondriene) inne i cellene – nøkkelspillere i alt fra forbrenning og kaloriforbruk, til genavlesning, proteinproduksjon og hjernehelse.

 

5 enkle grep du kan starte med i dag

  1. Rydd kjøkkenet – Kast billige, omega-6-rike planteoljer og les innholdsfortegnelser på dressinger, majones, saltsnacks, kjeks og ferdigmat.
  2. Spør på restaurant – Be om smør i stedet for olje, og unngå frityrstekte retter. Ta med en liten flaske hjemmelaget vinaigrette om du spiser ofte på restaurant og vil være på den sikre siden.
  3. Velg riktig kjøtt – Kjøp gressfôret storfe og lam når du kan, velg økologisk kylling og svin. Halverer du mengden kjøtt har du rom for å doble kiloprisen!
  4. Tenk langsiktig – Det tar tid å rense kroppen for LA, men hvert LA-frie måltid teller.
  5. Spis deg fri – lag mat av rene råvarer, bruk godt fett og ekte smaker fra krydder og urter som beskytter fettet mot å harskne – bruk hvitløk, chilli, ingefær, tørkede og friske urtekrydder i maten

Take-home messages

Linolsyre (LA) lagres i fettvevet i årevis, skaper betennelse (inflammasjon) og skader mitokondriene, svekker hormonene og energiproduksjonen din. Slik mat gjør det vanskeligere å gå ned i vekt, både fordi du kjenner på mindre overskudd til å trene og fordi kroppen faktisk forbrenner ferre kalorier
De største kildene til omega-6 er planteoljer, konvensjonell kylling og egg fra konvensjonelle høner, svinekjøtt, pølser og bacon, ferdigmat, "sunne" oljer og snacks.
Smør, ghee, talg/fett fra beitedyr og kokosolje demper inflammasjon og støtter mitokondriene og energiproduksjonen.
Redusert LA-inntak gir økt kaloriforbruk, mindre tretthet, og styrker hormonbalansen, huden, hjertet og hjernen.

Vil du ha et verktøy i lomma som hjelper deg å gjøre de smarte matbyttene i hverdagen? Prøv GØT-appen – der får du oppskrifter på smaksrik og anti-inflammatorisk mat, tips til bedre søvn, helsebringende aktivitet og avstressing. GØT gi deg innsikt, verktøy og inspirasjon så du kan spise deg fri fra betennelser, én dag av gangen 💚

 

Referanser:

  • Nordstrand, B. (2024). På lag med magen. Oslo: Bonnier Norsk Forlag.
  • Mercola, J. (2025). Linoleic acid, mitochondria, gut microbiome, and metabolic health: A mechanistic review. Advances in Redox Research, 100128.
  • Mercola, J., & D’Adamo, C. R. (2023). Linoleic acid: a narrative review of the effects of increased intake in the standard American diet and associations with chronic disease. Nutrients, 15(14), 3129.
  • Naghshi, S., Aune, D., Beyene, J., Mobarak, S., Asadi, M., & Sadeghi, O. (2021). Dietary intake and biomarkers of alpha linolenic acid and risk of all cause, cardiovascular, and cancer mortality: systematic review and dose-response meta-analysis of cohort studies. Bmj, 375.