I over 70 år har mettet fett blitt stemplet som farlig. Det skulle være hovedfienden for hjertet og en bremsekloss for helsa. Men hva hvis hele historien bygget på en feilslutning? Ny forskning og myndigheter i både USA og Europa begynner nå å snu og endelig gjenreises det mettede fettets ære.
SammendragMettet fett fra naturlige matvarer som smør, ost, kokosfett og kjøtt er ikke farlig - tvert imot bidrar det til å bygge robuste cellemembraner, styrke immunforsvaret og gi jevn energi. Nye kostråd er nå på vei i USA, etter at flere store gjennomganger har vist at frykten for mettet fett var basert på selektiv forskning, ikke biologisk virkelighet. |
Det første fettet du fikk i deg var mettet fett
Mettet fett finnes i morsmelk. Ikke for å skade deg - men for å bygge deg. For å gi hjernen din drivstoff, beskytte nervesystemet ditt og støtte et målrettet immunforsvar.
Faktisk er over 40 % av fettet i morsmelk mettet fett. Det er naturens signatur på at dette fettet er en del av menneskets evolusjonære kosthold - og det fortsetter å spille en sentral rolle hele livet gjennom.
Men likevel har vi i mange tiår dessverre lært å frykte det.
Hvordan ble mettet fett feilaktig dømt?
Historien starter med Ancel Keys og hans mye siterte Seven Countries Study fra 1950-tallet. Keys mente å ha funnet en sammenheng mellom fettinntak og hjerteinfarkt. Problemet var bare at han utelot data fra 16 land som motsa hypotesen hans (Teicholz, 2014, 2023; Astrup et al., 2021).
Hadde han valgt andre land, ville dataene vist det motsatte:
At mer fett kunne gi færre dødsfall.
Likevel ble studien brukt til å forme kostrådene i USA - som senere påvirket store deler av verden. Også i Norge og Europa ble smør, ost, rødt kjøtt og kokosolje demonisert, mens bearbeidede frøoljer som soya,- solsikke- og maisolje ble feilaktig anbefalt.
Vi ble ikke friskere når smøret forsvant
Siden 1970-tallet har fettinntaket gått ned, mens sykdommene vi forsøkte å unngå, har økt:
- Fedme
- Type 2-diabetes
- Kroniske betennelsestilstander
- Autoimmune sykdommer
- Hjerte- og karsykdommer
Hva skjedde?
Vi erstattet mettet fett med ultraprosesserte frøoljer og “lett-produkter” fulle av raffinerte karbohydrater og flerumettet fett, særlig omega-6 (linolsyre). Disse fettkildene oksiderer lett, skader mitokondriene og driver lavgradig inflammasjon (Kamerlin et al., 2023; Perna & Hewlings, 2022).
Mettet fett bygger deg
Kroppen din består av rundt 37 billioner celler. Og hver eneste en av dem har en membran bygget av fett.
For at cellene dine skal fungere optimalt, trengs en balanse mellom mettet, enumettet og flerumettet fett. For mye av det ene – og for lite av det andre, gir skjøre cellevegger og forstyrret signaloverføring.
Mettet fett bidrar til:
- Robuste cellemembraner – fordi det gir mer robuste cellemembraner pga. en fast struktur uten dobbeltbindinger, noe som gjør membranen mer stabil, mindre gjennomtrengelig og bedre beskyttet mot oksidativt stress.
- Stabil energi - fordi det fordøyes langsomt, tas opp jevnt og ikke påvirker blodsukkeret, slik at kroppen får en jevn tilførsel av drivstoff over tid.
- Økt opptak av fettløselige vitaminer (A, D, E, K). Mettet fett tåler oppvarming bedre og brytes ikke like lett ned i tarmen under påvirkning av oksidativt stress, noe som gjør det til et stabilt transportmedium for fettløselige vitaminer.
- Hormonsyntese - mettet fett er råstoff til produksjonen av viktige hormoner som kortisol, østrogen og testosteron og støtter cellemembranene der hormonene virker.
- Hjernehelse og nervefunksjon - kort- og mellomlange mettede fettsyrer (SCFA,MCFA, MCT) gir rask energi til hjernen, demper inflammasjon og støtter isoleringen av nervebanene – noe som gjør dem avgjørende for kognitiv funksjon og nervesystemets helse.
- Støtte til immunforsvaret - ved å inngå i cellemembranene til nye immunceller, gi råstoff til hormoner som regulerer immunrespons, og bidra med stabile fettsyrer som demper inflammasjon og styrker barrierefunksjoner i tarm og hud
Og det beste? Det oksiderer ikke så lett
Mettet fett er varmestabilt, og tåler steking og lagring uten å danne frie radikaler. Det gjør det tryggere enn frøoljer til matlaging. Derfor bruker kroppen det også som beskyttelse rundt indre organer og i cellemembraner som utsettes for oksidativt stress.
Lyst på flere detaljer ?
En systematisk gjennomgang i Journal of the American College of Cardiology (Astrup et al., 2020) viser at det ikke finnes overbevisende bevis for at mettet fett alene øker risikoen for hjerteinfarkt.
En reanalyse av Minnesota Coronary Experiment (Ramsden et al., 2016) viste at de som byttet ut mettet fett med planteoljer fikk lavere kolesterol – men høyere dødelighet.
I BMJ skrev kardiolog Aseem Malhotra allerede i 2013 at demoniseringen av mettet fett trolig har ført til økt, ikke redusert, risiko for hjerte- og karsykdom (Malhotra, 2013).
I Nutrients spør Astrup og Teicholz (2021): Er de amerikanske kostrådene om mettet fett i det hele tatt evidensbasert? Svaret deres er et tydelig nei.
Hva med planteoljer og margarin?
Vegetabilske frøoljer som mais-, solsikke- og soyaolje er rike på omega-6 (linolsyre), en flerumettet fettsyre. Vi får i oss 15-20 x mer omega-6 i dag enn omega-3, mens forholdet omega-6/omega-3 burde vært 2:1. For mye omega-6 kan det bidra til:
- Kronisk lavgradig inflammasjon, overvekt og livsstilsrelatert sykdom
- Mitokondrieskade og svekket forbrenning, lavere kaloriforbruk, svekket overskudd og vektoppgang
- Oksidativt stress
- Insulinresistens
Dette handler ikke bare om fett - men om hvilket fett. Jeg beskrev dette allerede i min første bok utgitt i 2012 «Mat med Mer» - og synes det er leit at det måtte ta ytterligere 13 år med fettforvirring, før forskerne bak knusing av myten om mettet fett skulle bli hørt.
Hva anbefaler jeg?
🧈 Mettet fett: Gressfôret smør, ghee, kokosolje, talg fra beitedyr
🥑 Enumettet fett: Olivenolje, kaldpresset rapsopje, avokado, nøtter
🐟 Flerumettet fett: små feite fisk som ansjos, sardiner, sild og makrell, kvernede linfrø, valnøtter
Unngå omega-6-rike frøoljer og herdet fett i “lett”-produkter og mager ferdigmat med lange ingredienslister
Take-home
- Mettet fett fra rene råvarer har aldri vært farlig - det er essensielt for nydanning celler, immunforsvar og hjerne.
- Den virkelige trusselen er ultraprosesserte frøoljer og inflammatorisk livsstil.
Kostrådene har vært styrt mer av konsensus og industriinteresser enn av biologi og forskning. - Nå snur vinden, og det er på høy tid.
Referanser:
Astrup, A., Magkos, F., Bier, D. M., Brenna, J. T., de Oliveira Otto, M. C., Hill, J. O., ... & Krauss, R. M. (2020). Saturated fats and health: a reassessment and proposal for food-based recommendations: JACC state-of-the-art review. Journal of the American College of Cardiology, 76(7), 844-857.
Astrup, A., Teicholz, N., Magkos, F., Bier, D. M., Brenna, J. T., King, J. C., ... & Krauss, R. M. (2021). Dietary saturated fats and health: are the US guidelines evidence-based?. Nutrients, 13(10), 3305.
Teicholz, N. (2023). A short history of saturated fat: the making and unmaking of a scientific consensus. Current Opinion in Endocrinology, Diabetes and Obesity, 30(1), 65-71.
Perna, M., & Hewlings, S. (2022). Saturated fatty acid chain length and risk of cardiovascular disease: a systematic review. Nutrients, 15(1), 30.
Malhotra, Aseem. "Saturated fat is not the major issue." Bmj 347 (2013).
https://www.sevencountriesstudy.com/about-the-study/
Ramsden, C. E., Zamora, D., Majchrzak-Hong, S., Faurot, K. R., Broste, S. K., Frantz, R. P., ... & Hibbeln, J. R. (2016). Re-evaluation of the traditional diet-heart hypothesis: analysis of recovered data from Minnesota Coronary Experiment (1968-73). bmj, 353.
Teicholz, N. (2014). The big fat surprise: why butter, meat and cheese belong in a healthy diet. Simon and Schuster.