Hva med en grønn smoothie med spiselig grønt du har sanket, med nydelig dekor av ville blomster du også kan spise? Det er ekte sommerfølelse. Ta en sansetur med en venn eller med barna, plukk det dere finner og suppler med bladspinat. Dander i glass eller som smoothiebowl. Denne grønne smoothien vil både stor og liten elske.
TIPS: hos gartner og i butikk kan du også få kjøpt spiselige blomster i sesong. Pass bare på så blomster du kjøper i gartneriet ikke er sprøytet. Jeg kjøpte økologisk stemor og jordbær. Du kan dekorere med både blader og med blomst.
Noen spiselige ugress og grønne blader:
- Unge løvetannblader
- Unge blader av skvallerkål
- Blader av hundekjeks
- Nye granskudd
- Gjøksyre
- Meldestokk
- Kløver
- Blomkålblader
- Gulrotgress
- Stangselleribladverk
Noen ville spiselige blomster:
- Gule, unge løvetannblomster
- Stemorsblomster og fioler
- Blomkarse
- Geitrams
- Rosarøde engsyreblomster
- Forglemmegei
- Hundekjeks
- Russekål
- Korsknapp
- Nyperose-blader
- Markjordbær-blomster
- Hvitkløver og rødkløver
- Syrin
- Lavendel
Til min grønne smoothie for 2 trenger du:
- En håndfull grønne blader (30 g gratis grønt)
- En håndfull bladspinat (30g)
- 1 frossen banan
- 1 ss revet fersk ingefær
- ½ lime, saften
- 150g frossen mango i biter (eller frossen ananas)
- 4 dl væske (eks vann, kombucha, kokosvann, plantedrikk, eplejuice)
Topping: blomster, granola, mynteblader og bær/pasjonsfrukt
NB! På nettsiden til Bioforsk.no/korsmo kan du finne bilder, tegninger og beskrivelser av alle de vanligste artene her til lands, også de som er giftige. I tillegg står også forvekslingsarter beskrevet for de plantene som kan se like ut
TIPS: Legg blomster i isbitformer og fyll på vann. Husk å koke vannet og la det avkjøles før du heller over i formene, da fjerner du all luften fra vannet og får glassklare isbiter.