Featured Image

Smoothie Ispinner

Solen begynner å varme og barna har kanskje lyst på ispinner? Ha smoothie-ispinner klare. Mine kan du spise hver dag i sommerværet! De smaker kjempegodt og kan nytes med aller beste samvittighet. Tenke seg til ispinner med både grønnsaker, frukt og bær, gode fettsyrer og melkesyrebakterier. Med mine 10 tips kan du komponere dine egne super-ispinner!

- Spis hele frukten, ikke juice frisk frukt.

- Begrens inntaket av juice og prioriter hel frukt og smoothie. Helsedirektoratet anbefaler maksimalt 1 dl juice per dag. Ifølge data fra 66105 kvinner i Nurses Health Study I+II(1984-2009) og 36173 menn fra Health Professionals Follow-up Study (1986-2008), er inntak av hele frukt og bær koplet til lavere risiko for lidelser koplet til inflammasjon, slik som type-2-diabetes, mens juice koples til økt risiko.

- Bruk blakket eplejuice

- Blakket eller uklar eplejuice er sunnere enn klar eplejuice. Mens hele epler og blakket eplejuice bidrar med polyfenoler og fiber (pektin), er klar eplejuice fri for slike tarmbakteriestyrkende og helsebringende næringsstoffer. Bruk derfor både hele epler og blakket eplejuice i smoothie for mest mulig næring. Studier viser at klar eplejuice kan gi stigning i ugunstige kolesterolverdier (LDL-stigning), mens hele epler og blakket eplejuice bidrar til det motsatte. Juicer du selv, så bruk slowjuicer. Det ivaretar næringsstoffer som polyfenoler, antioksidanter og fiber best mulig.

Visste du at mer fiber (fra smoothie is) KAN:

styrke gode tarmbakterier, gi bedre fordøyelse og forebygge forstoppelse?
bidra til et mer målrettet immunforsvar?
bety bedre opptak av antioksidanter, mineraler og sporstoff fra tarmen?
gi bedre mineralisering av bein og tenner?
fiber får gode tarmbakterier til å produsere fettsyrer (SCFA), kan smøre tarmslimhinnen og bidra til et mer målrettet immunforsvar og dempe inflammasjon.
Mer fiber betyr flere fettsyrer (SCFA), lavere pH i tarmen og optimal fungering av våre fordøyelsesenzymer.
Fettsyrer (SCFA) som styrker gode bakterier og hemmer de ugunstige, motvirker forstoppelse og øker næringsopptaket. Især opptaket av viktige antioksidanter, mineraler og sporstoffer øker.
Fettsyrer (SCFA) som oger koplet til bedre konsentrasjon og oppmerksomhet
En hel rekke studier kopler kortkjedet fett (SCFA) til redusert forekomst av både beinskjørhet, type-2-diabetes, hjerte-karsykdom, inflammatoriske lidelser, autoimmunsykdom og kreft.

 

Berits 10 tips til ingredienser i barnevennlig smoothie is:

Prøv deg frem og lag smoothie av det du måtte finne i kjøleskapet. Bruk en blender med kraftige kniver som kan knuse frø for best mulig opptak av næring og gi smoothien en konsistens som barna kan like. 

1. Lag smoothien av blakket eplejuice og hele frukt og bær for betydelig mer fiber
2. Bruk banan og/eller kokosmelk/kokosyoghurt for best mulig iskremkonsistens
3. Bruk yoghurt av kokosmelk for utvalgte melkesyrebakterier
4. Bruk grønt som kinakål, isbergsalat og spirer i rød og gul smoothie
5. Bruk blad spinat i grønn smoothie (gir ugunstig farge på rød og gul smoothie)
6. Bruk gulrøtter i guloransje smoothie. Rå rødbete forknallrosa farge i rød smoothie
7. Bruk saft av sitron eller lime for å få frisk grønnfarge, lav pH og lengre holdbarhet
8. Tilsett gjerne protein fra nøtter, nøttesmør, hamp, chiafrø, gresk yoghurt eller proteinpulver
9. Tilsett smart fett fra kokosolje (MCT) og avokado
10. Rå honning gir fin sødme om nødvendig