Featured Image

Berits fermenterte ingefærøl

Hjemmelaget ingefærøl smaker aldeles nydelig, den sprudler i glasset og er rik på gode melkesyrebakterier. Bakterier som stortrives i prosessen med å spise opp sukkeret og lage organiske syrer og andre helsebringende plantestoffer. En super sommerdrikk som kan gi deg både energi, glød og en mer velfungerende fordøyelse! Helt uten gjær, fri for tilsetningsstoffer, rik på gode melkesyrebakterier og på smak! Nydelig som base til sommerens mochtails om du vil, prøv du også!

Ingefærøl lages i 2 trinn, prosessen kan synes litt omstendelig, men det er gøy da!

Trinn 1 «ingefærstarter» (gingerbug): Denne starteren kan du oppbevare kjølig og ha starter for ingefærøl så lenge du har lyst, bare du holder starteren i livet ved å mate den.

  • 1 ¼ dl sukker (annen søtning fungerer ikke, jeg har prøvd)
  • 1-2 ingefærrøtter, raspet (helst økologisk)
  • 5 dl vann (kokt og avkjølt)
  • 1 liters Norgesglass (til fermentering)

 

- Vask og ikke skrell ingefæren, gode bakterier sitter i skallet. Derfor er det enklest å lykkes om du bruker økologisk ingefær, da den er usprøytet og har en bedre bakterieflora.

- Finhakk eller rasp 4 cm av ingefæren (2-3 ss). Ha ingefæren i glasset, tilsett like mye hvitt sukker og 0,5 l kokt og avkjølt vann. Rør godt, lukk glasset og dekk glasset med en mørk klut. Gode bakterier trives best i mørket. La stå på kjøkkenbenken eller inne i et skap. Mat med en ts revet ingefær og 1 ts sukker daglig. Etter 5-6 dager ser du små bobler på toppen av blandingen, og da er den klar. Ser du ikke det, fortsetter du matingen til 7-8 dager. Den skal ha svak gjæraktig lukt når den er klar.

- Nå kan du lage ingefærøl ved å følge trinn 2. For å holde liv i starteren og bruke den videre, så mat den daglig med 1 ts sukker og 1 ts raspet ingefær om den står i romtemperatur. Setter du den i kjøleskapet, går prosessen litt mer langsomt og du holder liv i den ved å gi den 1 ss raspet ingefær og 1 ss sukker en gang i uken (der har du meg). Når jeg skal lage mer øl, så tar jeg ut starteren så den blir romtemperert.

Trinn 2 ingefærøl:

Nå som du har starterkulturen klar (trinn 1), kan du sette en «sats» ingefærøl som er ferdig om få dager - en herlig, frisk drikk rik på gode melkesyrebakterier.

Dette trenger du:

  • 3 - 6 cm raspet frisk ingefærrot. Det beste er selvsagt økologisk. Mengden ingefær tilpasser du etter personlig smak. Behold skallet på, skjær bare bort stygge flekker.
  • 1 1/4 dl økologisk rårørsukker. Eller rørsukker fra butikken (brunlig farge). Hvitt sukker kan også fungere, men gir verken samme mineralrikdom eller smak.
  • 1 1/4 dl saft av sitron- eller lime (saften av ca.5 sitroner)
  • 1/2 ts himalayasalt ( eller uraffinert havsalt uten tilsetninger)
  • 2 liter vann (kokt og avkjølt)
  • 1 dl Molkosan (øko fermentert myse)
  • 1 1/4 dl. ingefærstarter som du laget i trinn 1.

- Hell ca. 7.5 dl av vannet i oppskriften over i en kjele. Tilsett den raspede ingefæren, sukkeret og saltet i oppskriften over.

- Varm opp til kokepunkt mens du rører så sukkeret og saltet er oppløst og la så blandingen putre på svak varme i 5 - 10 min. Avkjøl og sil.

- Tilsett så resten av det avkjølte vannet i oppskriften, sitron- eller limejuicen og 1 ¼ dl ingefærstarter. Hell blandingen over på norgesglass med gummistrikk (NB! ikke helt fullt, la det være igjen 4 cm opp til lokket). Lukk glassene, ha et mørkt klede over eller sett glassene inn i et skap. Du kan også bruke fermenteringsglass med vannlås om du har det.

- La så ingefærølet fermentere i romtemperatur i 3 - 4 dager, kanskje noe lenger. Hvis den er for søt når du smaker, så lar du den fermentere videre så melkesyrebakteriene får spist opp mer sødme (2-3 dager til).

Du kan også sette dem kjølig under fermenteringen, men da tar det kanskje 2 uker i kjøleskapet før ingefærølet er ferdig. NB! Det kan utvikle seg mye kullsyre i flaskene, så følg med og slipp ut litt gass, så du ikke får en ingefærøl-eksplosjon.