Fermentering betyr gjæring, og det er en eldgammel måte å konservere mat på. I dag blir den imidlertid mer brukt som en teknikk for å utvikle bakteriefloraer med helsebringende effekt. Melkesyrebakterier finnes naturlig i luften, og med melkesyregjæring kan du lage fermenterte grønnsaker der melkesyrebakteriene, Lactobacillus, omdanner sukkeret i grønnsakene til melkesyre.
Når vi spiser slike superbakterier, tas de fleste andre næringsstoffene bedre opp i tarmen.
Les mer i boken “Ta vare på deg selv. 12 år yngre på 12 uker“.
Prøv også disse oppskriftene:
Ingredienser
Fermentert kål med ingefær og korianderfrø
- 2 kålhoder
- 4 ss malt ingefær
- 2 ss korianderfrø
- 2% havsalt
Slik gjør du
Fermentert kål med ingefær og korianderfrø
- Skjær kålhodet i to, og fjern forsiktig midtstokken. Finsnitt kålen.
- Dryss over ingefær og korianderfrø, og vei kålen. Har du f.eks. 4 kilo med kål og krydder, trnger du 80 g salt. Dryss salt over kålen og bland godt.
- La kålen stå i 10 minutter før du banker den i 5 minutter med et kjevle eller en tom vinflaske for å bryte ned fibrene. Da vil det bli frigjort vann fra kålen på grunn av osmose. Når det har sivet ut rikelig med vann, har du kålen over i en leirkrukke eller på et glass og presser den godt sammen slik at det ikke er igjen noe luft i krukken eller glasset. Kålen skal være dekket av vann. Er den ikke det, heller du i litt vann slik at overflaten dekkes.
- La kålen stå i romtemeratur uten lokk i 1 uke. Da vil du se at blandingen begynner å boble og avgi gass. Kålen er til å begynne med salt, men blir etter hvert syrlig.
- Ha den ferdigfermenterte kålen med væske og hell det hele over på sterile, lufttette glass, og spis den med en gang eller oppbevar den i kjøleskapet.