Fermentert surkål av rødbete og rødkål

Fermentert surkål av rødbete og rødkål
Full av gode smaker, melkesyrebakterier, antioksidanter, polyfenoler og fibermat til ”Bakterie-Mons”

Fermentert surkål av rødbete og rødkål er en superenkel oppskrift på ekte surkål både til jul og til resten av året. Full av gode smaker, melkesyrebakterier, antioksidanter, polyfenoler og fibermat til ”Bakterie-Mons” som jeg kaller våre gode bakteriehjelpere. La ekte surkål bidra med mer overskudd og glede i jula i år. Vel bekomme!

Kjøp økologiske grønnsaker om du får tak i det for enda bedre smak og næringsverdi. Økologiske og usprøytede grønnsaker har en rikdom av melkesyrebakterier på seg og gir erfaringsvis det aller beste resultatet ved fermentering.

TIPS: Til jul tilsetter jeg karve. Varier gjerne med surkålen ved å tilsette ½ skivet rødløk,1 fedd finhakket hvitløk eller 2 ts revet fersk ingefær om du vil.

Prøv også disse oppskriftene:

Ingredienser

Fermentert surkål av rødbete og rødkål

  • 1/2 revet rødkål (ca.650 gram)
  • 1 stor rå rødbete, revet
  • 1 ts havsalt
  • 1 ss karve
  • 4 ss myse (Molkosan), kan kuttes

Slik gjør du

Fermentert surkål av rødbete og rødkål

  1. Skrell rødbeten og fjern eventuelle stygge ytre blader på rødkålen. Spar et kålblad til ”lokk”.
  2. Riv rødbete og rødkål over storforma i komfyren.
  3. Fordel massen utover og kvern havsalt over.
  4. Masser havsaltet inn i massen til grønnsakene begynner å safte seg. Strø karve over og ha det hele i ett eller flere norgesglass.
  5. Trykk grønnsakene ned i bunnen av glasset slik at de får væsken over seg. Skjør et kålblad til som lokk og press lokket ned over grønnsakene slik at også lokket blir liggende under væskeoverflaten.
  6. Plasser et lodd, et vannglass eller en kokt, flat stein på kålbladet slik at grønnsaker ikke flyter opp og mugner.

La stå på kjøkkenbenken til fermentering i 1-2 uker, med et håndkle over seg. Jo lengre du fermenterer, dess surere. Fjern så lodd og kålblad, lukk lokket og oppbevar rødkålen i kjøleskap eller kald kjeller (<12 gC).

PS! Får du for lite væske når du knar kål-og rødbetblandingen, kan du tilsette litt saltlake (eks. 2 dl kokt, lunkent vann hvor du rører ut 1 ts havsalt)