Hjemmelaget fiskekaker

Mild og kjempegod på smak

Hjemmelagde fiskekaker er superenkle å lage og gjør det lettere å lære barna å like fisk. Med nydelig råkost og yoghurtdressing skal det godt gjøres om dette ikke kan bli en gjenganger på din ukemeny. Denne oppskriften ble brukt i tv-serien “Bra godt” på TV2. Bli gjerne med i “Bra godt” sin Facebook-gruppe for flere oppskrifter, tips og byttetriks.

Tips! Trykk gjerne ut figurer med kakeformer for å gjøre dem ekstra interessante for barn som ikke er like begeistret for fisk.

Hvit fisk er den beste kilden til jod i det norske kostholdet. Jod er et mineralverktøy som trengs for å lage stoffskiftehormoner, for normal vekst og utvikling av nervesystem og hjerne. Sett derfor opp hvit fisk på ukemenyen 2 ganger i uka. Hva er vel bedre da enn å friste med hjemmelagde fiskekaker milde og gode på smak og full av viktige byggeklosser? Lag gjerne dobbel porsjon når du allerede er i gang og frys ned til ”lettvindtmat” som kan tines når du har det travelt.

Prøv også disse oppkriftene:

Tips! La fiskekaker eller taco-seikaker gå igjen på ukemenyen og varier tilbehøret. Server dem gjerne som fiskeburger i hamburger-brød med salat, tomatskiver, rå løk og rømmedip. Som variasjon er de også nydelige med kokte mandelpoteter, brunet løk og dampet brokkoli.

Ingredienser

Fiskekaker med hyse og torsk

  • 600 g renskåret fiskefilet av hyse og torsk
  • 3.5 dl H-melk
  • 1 ss potetmel (kan sløyfes)
  • ½ stor gul løk
  • 1 ts salt
  • 0.5 ts nykvernet, hvit pepper
  • 0.5 ts muskat, revet

Rødbete råkost

  • rødbeter
  • appelsin
  • olivenolje
  • litt havsalt 
  • litt valnøtter

Yoghurtdressing

  • Gresk yoghurt naturell
  • agurk
  • litt stangselleri 
  • sitron
  • fersk dill
  • havsalt

Slik gjør du

Fiskekaker med hyse og torsk

  1. Skjær fersk og kjøleskapskald fiskefilet i grove biter, og kjør den i kjøkkenmaskin sammen med krydder og potetmel til en smidig fiskefarse.
  2. Spe med melk, litt og litt av gangen. Pass på at melk og farse har samme temperatur før du blander. All væske må være skikkelig innkjørt før ny blir tilsatt.
  3. Form farsen til fiskekaker med en spiseskje som er dyppet i vann, slik at farsen slipper skjeen. Brun kakene på middels varme i en stekepanne, hvor du trykker dem litt flate med skjeen. Skru ned temperaturen i pannen og la kakene steke på svak varme i omkring 10 minutter. Snu dem et par ganger underveis.
  4. Server fiskekakene sammen med kokt byggryn (ca 0,5 dl pr. porsj.), rødbete råkost og yoghurtdressing.

Rødbete råkost

  1. Riv betene grovt på et rivjern, prøv å sil av litt av juicen.
  2. Press over litt appelsinsaft og noen dråper olivenolje samt litt fint revet appelsinskall.
  3. Smak til med litt salt.
  4. Rist litt valnøtter i en tørr panne og dryss over rett før servering.  

Yoghurtdressing

  1. Renn av yoghurten i et kaffefilter slik at den blir “tørr”, riv litt agurk og finkutt litt stangselleri og bland dette sammen med yoghurten. 
  2. Tilsett masse kuttet dill, og sitronsaft. Smak til med litt salt og eventuelt noen dråper god olje.