Hjemmelaget surkål med ingefær og gurkemeie

Hjemmelaget surkål
Denne potente varianten av surkål styrker ditt bakteriemangfold i tarmen og kan bidra til at du holder deg frisk gjennom vinteren
En smaksfull variant som styrker tarmfloraen og som kan bidra til at du holder deg friskest mulig gjennom vinteren

Nå som norsk hodekål er i sesong lager jeg fermentert surkål i flere varianter. Sauerkraut og kimchi er noe av det aller beste du kan spise for å styrke ditt tarmbakteriemangfold og beskytte deg mot sykdom. Tilsett gurkemeie, ingefær og karri for en ekstra potent variant som kan holde deg friskest mulig gjennom en kommende influensasesong.

Hjemmelaget surkål med ingefær og gurkemeie – nyt 2 ss hver eneste dag

Uten levende, fermentert mat med en rikdom av bakterier og enzymer så blir tarmsamfunnet ditt fattig. Det kan bety både overvekt, magetarmbesvær, betennelser og helseplager. Nå som vi vet hvor avgjørende et rikholdig tarmbakteriesamfunn er for en frisk kropp, sterk psyke og klar hjerne, så er det bare å hive seg i gang med superenkel fermentering. Du gjør det for både smaken, fordøyelsen og for helsas skyld.

Prøv også disse oppskriftene på fermentert mat:

Ingredienser

Hjemmelaget surkål med ingefær og gurkemeie 

  • 1 kålhode, revet
  • 2 gulrøtter, revet
  • 3-4 ss revet ingefær
  • 2 ts havsalt
  • 1 ss gurkemeie
  • 1 ts karri
  • 2-4 ss Molkosan (kan kuttes)

Slik gjør du

Hjemmelaget surkål med ingefær og gurkemeie 

  1. Ta av 1-2 kålblader som du skal bruke til forsegling av den fermenterte kålen din.
  2. Del så hodekålen i 4 deler, fjern kjernen og riv kålen på et rivjern. Skrell gulrøttene og ingefæren, riv disse og bland alt inn i kålen. Tilsett havsalt og kna til grønnsakene slipper saften. Tilsett så Molkosan. Ta på et par engangshansker og kna inn gurkemeie og karri, før du fyller blandingen over på et stort norgesglass eller liknende.
  3. Vask kålbladet under rennende kaldt vann, legg det på toppen av surkålblandingen og trykk blandingen godt under væskeoverflaten. Fyll et vannglass og sett det forsiktig nedi på toppen av kålbladet som lodd.
  4. Dekk blandingen med et håndkle og la det fermentere i 1-2 uker på kjøkkenbenken. Fyll det over i mindre glass, sett dem kjølig og nyt 2 ss hver eneste dag.