Hverdagstaco

 med krydderristede mandler og pannestekt sopp 

Fra tv-serien “Bra godt” med Berit Nordstrand og Klaus Sonstad får du her oppskriften på den kjempegode hverdagsvarianten av taco.

Hverdagstaco med krydderristede mandler og pannestekt sopp 

Prøv også:

TIPS: lag fisketaco som variasjon på denne oppskriften med biter av pannestekt torsk eller eller annen hvit fisk.

 

Ingredienser

Jalapenosaus

  • 1 grønn jajapenos 
  • 2.5 dl rå cashewnøtter (bløtlagt over natten, eller minst 3 timer)
  • 2.5 dl vann
  • 1 ss rå eplecidereddik/risvineddik/hvitvinseddik
  • 1 ss hakket sjarlottløk
  • 1 fedd hvitløk 
  • sitronsaft
  • havsalt og sort kvernet pepper 
  • ½ dl gressløk, hakket 

Ristede tacomandler

  • 2 dl mandler
  • 2 ss ekstra virgin olivenolje 
  • 2 ss tacokrydder

Taco

  • 2 portobellosopp, uten stilk 
  • 4 ss ekstra virgin olivenolje 
  • 1 ss tamarisaus
  • 1 ss balsamicoeddik
  • sort kvernet pepper 
  • 1 stor avokado, i skiver 
  • 2.5 dl finsnittet rødkål 
  • 1 dl frisk koriander 
  • 1 jalapenos, fjern frø og stilk og skjær i skiver 

Tortillalefser (8 stk) 

  • 3.5 dl øko finmalt spelt 
  • 3 dl øko grovmalt spelt 
  • 2 ss ekstra virgin olivenolje 
  • 2.5 dl lunkent vann 
  • 0.5 ts havsalt

Slik gjør du

Jalapenosaus

  1. Grill jalapenosen i ovnen under grillelementet eller på grill eller i jernpanne til den blir sort og blærete på overflaten. Ha den over i en skål dekket av kjøkkenhåndkle eller plastfolie i 10 minutter mens den avkjøles. Riv av skinnet. Fjern frø og stilk. 
  2. Ha jalapenos, cashewnøtter, vann, hvitløk, eddik og sjarlottløk i en blender. Kjør til en jevn saus. Tilsett mer vann om nødvendig. Smak til med sitronsaft, havsalt og pepper. Ha sausen over i ei skål. Rør inn hakket gressløk. Settes i kjøleskapet. 

Ristede tacomandler

  1. Bland alle ingrediensene sammen i en bolle.
  2. Blandingen ristes i panne på middels varme i 10 minutter.  

Taco

  1. Skjær soppen i skiver. Ha olje, eddik og tamari i en kopp. Legg soppskivene på et brett og pensle dem på begge sider med blandingen. Krydre med sort kvernet pepper. Stek soppen i en grillpanne til den får fine grillstriper på begge sider. Tar 3-4 minutter per side. 
  2. Varm lefsene i ovnen eller i en tørr stekepanne. 
  3. Dander nystekte tacolefser med sopp, skivet avokado, finsnittet rødkål, koriander, skivet jalapenjo og jalapenjosaus. 

Tortillalefser (8 stk) 

  1. Bland alt til en jevn deig. La den hvile under et klede i minst 15 minutter, så deigen får sette seg. 
  2. Del deigen i 8 emner, kjevle dem til runde kaker (1 mm tykke) og stek i en tørr stekepanne.
  3. Legg dem oppå hverandre og dekk med et klede.