Hvitløksscampi

SONY DSC
Nydelig fisk og sjømat gir mye muskelmasse per kalori, gjør det lettere å lære og huske, løfter humøret, gir en langvarig metthetsfølelse og en bedre vekt-kontroll.

Spør i butikken når du handler og velg scampi fra et bærekraftig og miljøvennlig scampioppdrett. Har de ikke det, så velg reker til denne retten i stedet.

Dette fordi det dessverre er vanlig at miljøet blir skadelidende når scampi masseproduseres. Sårbar mangroveskog hugges ned for å gjøre plass til slik produksjon, og utslipp av salt og skadelige kjemikalier kan gjøre store skader på både havområder og dyrket mark.

Men med bærekraftig scampioppdrett (ekstensivt oppdrett) byttes industrialisert fòr ut med naturlig plankton som høyvannet tar med seg. Slikt oppdrett fører ikke til at mer mangrove hugges ned, men foregår i områder hvor mangroveskogen allerede er hugget ned, for å tilrettelegge for produksjon av ris. I slike områdene bidrar faktisk scampiproduksjonen til at skogen kan komme tilbake.

Jeg kjøpte bærekraftig scampi i en større kjedebutikk. Spør i din butikk om de har eller kan skaffe slike produkter. Fokuset på bærekraft og miljø er det vi som kunder som må ha. Det hjelper ikke at butikkene har dette fokuset hvis vi som forbrukere ikke kjøper varene.

Er du glad i fisk- og skalldyr og kunne tenke deg å spise det oftere? Prøv også disse nydelige rettene:

Ingredienser

Porsjoner:

Hvitløksscampi

 • 1 chili med frø
 • 3 hvitløksfedd
 • Rapsolje til steking
 • 1 båt lime
 • 500 g bærekraftige scampi
 • salt og pepper

Slik gjør du

Hvitløksscampi

 1. Vask og rens scampi.
 2. Stek rosa i rapsolje/Smøremyk rapskokos i middels varm panne.
 3. Rens og hakk hvitløk og chilli. Fjern frøene om du ikke vil ha retten spicy.
 4. Ha det i stekepannen og surr sammen med scampi i 2-3 min.
 5. Smak til med salt og pepper

TIPS: Server scampi som en tapasrett med en dip av soyasaus, eller slå 3 dl fløte i stekepannen, og kok fløten litt inn, så har du en nydelig pastasaus. Da serveres sausen til pasta av økologisk spelt.