Suppe med reker og koriander

Tenk å få TO retter av den ene rekeposen - rekesmørbrød til kvelds og kraftsuppe med reker et par dager senere. Kraft av rekeskall får en karakteristisk smak – den blir god og mild og passer svært godt som base til både fiskesuppe, kurry og saus til en fiskerett.

Tenk å få TO retter av den ene rekeposen - rekesmørbrød til kvelds og kraftsuppe med reker et par dager senere. Kraft av rekeskall får en karakteristisk smak – den blir god og mild og passer svært godt som base til både fiskesuppe, kurry og saus til en fiskerett.

Ingredienser

Suppe med reker og koriander

0.25 kg reker

0.25 stk lime, saften

0.125 stk øko sitron, revet skall

0.5 cm fersk ingefær, revet

0.5 fedd hvitløk, finhakket

litt rød chilli, finhakket uten frø

2 dl rekekraft (se under)

1 dl økologisk kokosmelk

0.125 potte frisk koriander

0.5 ts gurkemeie

0.5 ts paprikapulver

0.5 ts karri

1 stk gulerøtter, finhakket

0.5 stilker vårløk, finhakket

125 g torskefilet i store biter

salt og pepper etter smak

Kraft av rekeskall

0.25 kg rekeskall

12.5 g smør til steking

0.25 stk hvitløksfedd, delt i to

0.25 stk gul løk, finhakket

1 dl eplejuice / hvitvin

0.25 ss hvitvinseddik

Slik gjør du

Suppe med reker og koriander

1.

Rens rekene og trekk kraft på rekeskallene, eller bruk rekeskall du har i fryseren fra en tidligere rekekveld (se under).

2.

Ha rekekraften i en gryte.

3.

Surr ingefær, hvitløk, og chilli 1 minutt i smør i en stekepanne og slå det opp i rekekraften.

4.

Finhakk gulerøtter og vårløk. Surr i 1 minutt i smør i stekepannen og ha det opp i rekekraften.

5.

Til sett kokosmelk og krydder. Smak til med salt og pepper.

6.

Del fiskefileten i passe biter og ha den i suppen til slutt.

7.

Serveres i varme suppeboller med litt frisk koriander på toppen.

Kraft av rekeskall

1.

Stek rekeskallet i smør til fuktigheten er fordampet og rekeskallet virker tørt. Rør underveis.

2.

Ha i grovhakket løk og et hvitløksfedd delt i to.

3.

Stek videre i 1 minutt.

4.

Tilsett eplejuice (+hvitvinseddik)/hvitvin og vann slik at væskemengden dekker rekeskallet. Jeg brukte 5 dl vann.

5.

La kraften småputre under lokk i 20 minutter.

6.

Sil blandingen.

Kraft av rekeskall får en karakteristisk smak – den blir god og mild og passer svært godt som base til både fiskesuppe, kurry og saus til en fiskerett. Hvis du ikke skal lage suppe med en gang kan kraften fryses. Da kan du med fordel redusere kraften litt, dvs. koke den lenger etter silingen slik at væsken blir mer konsentrert.

Mange mineralskatter i sjømat

Å sikre kroppen et rikelig tilbud av mineralverktøy som jern, sink og magnesium er veldig viktig for en god hjernefunksjon. Hjernen er faktisk det organet i kroppen som forbruker mest jern, og tomme jernlagre vil derfor svekke jernens fungering og føre til både endret sinnsstemning og svekket konsentrasjon og hukommelse. Kroppens kommandosentral forbruker mengder av mineralverktøy i sin produksjon av signalstoffer som gjør deg glad og motivert, klartenkt og konsentrert. Ikke rart at studier da viser en sammenhneg mellom mineralmangel og psykiske helseplager, konsentrasjonsvansker og svekket hukommelse.

Nydelig fisk og sjømat gir mye muskelmasse per kalori, gjør det lettere å lære og huske, løfter humøret, gir en langvarig metthetsfølelse og en bedre vekt-kontroll. Både blodtrykk og ugunstig fett i blodet kan reduseres. Fisk kan også dempe betennelser, styrke immunforsvaret og muligens forebygge demens.

  • Prøv kokoskarri fra havet. Dette er en av mine barns desiderte middagsfavoritter. Retten er smaksrik og egner seg selv for de som ikke tror de liker fisk. Den har et nydelig asiatisk preg, selv med ingredienser som du finner overalt her til lands.
  • Vi trenger 400 gram fisk/skalldyr per uke og en får hele 150 gram gjennom denne nydelige kremete fiskesuppen alene.

Mineralet sink bidrar i avlesning av oppskrifter fra genboken når cellene skal produsere både celledeler, hormoner og signalstoffer. Har du lite sink kan det derfor bety svekket produksjon av viktige signalstoffer i hjernen.  Dette har betydning for ro, tilfredshet, motivasjon  og oppmerksomhet. Sinkmangel assosieres i studier med lærevansker (Arnold 2005) og kan også bidra til utviklingen av depresjonsplager,  demens og Parkinsons sykdom (Brewer 2010). Sink er en nødvendig byggekloss for flere gnistslokkende enzymer i cellene. Få sink fra sjømat og fisk, crimini sopp, spinat, bladbete, gresskarkjerner og sesamfrø.

Visste du at hjernecellenes eget antioksidantforsvar aktiveres av mineralet selen? Selen bidrar på denne måten til å beskytte hjernecellefabrikkene dine mot gnistskade og legge forholdene tilrette for effektiv produksjon. Ikke overraskende at studier viser at selen er en “modulator of mood” som både kan løfte humøret ditt og dempe angstplager (Rayman 2000, Benton 2002). Selenrik kost aktiverer hudcellenes eget antioksidantforsvar og beskytter hudcellene mot å bli solbrente hudceller (SBC, sunburned cells). Gode selenkilder er paranøtter, crimini sopp, torsk, reker, tunfisk, kveite, laks, egg og bygg (La Ruche G et al 1995).

Kalsium og magnesium er også kjent som  “naturens beroligende” mineraler. Raffinering av råvarer til fint mel, hvitt sukker, hvit ris og pasta, fjerner det meste av slike mineralverktøy fra maten – begrens derfor bruken av slike raffinerte “hvite kalorier” i din hverdagskost og sikre deg på den måten smartere hjernemat.

Så da håper jeg vi er vi enige da – at vi bør alle spise mer mineralskatter fra havet?

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Andre oppskrifter