Klarnet smør – ghee

Klaret smør Omstart30 Berit Nordstrand
Klarnet smør brukes slik man ellers ville brukt vanlig smør - både på brødskiven, i matlaging og i annen bakst.

Klart smør er melkefett frembrakt fra smør for å skille melkefaststoff og vann fra smørfettet. Vanligvis produseres det ved å smelte smør og la komponentene skille seg etter tetthet. Men hvorfor skal man klarne smør?  Klarnet smør er smør hvor melkeproteinene er fjernet slik at det tåler høyere temperatur. Og ved Omstart30-metoden skal man unngå proteiner fra melk.

Proteinet i kumelk kan være inflammatorisk, men fettet i melken kan være bra for oss.

Klarnet smør kalles også ghee og har sitt opphav i India. I India bruker man å koke smøret på omstendelig vis for å lage ghee, og det får ofte en noe karakteristisk smak. I Norge vil vi gjerne beholde den gode smørsmaken og klarner derfor smøret på svak varme. Poenget med å klarne smøret er å separere fettet fra melkeproteinet (kaseinet). Da får man et melkefett som som regel tåles godt av melkeintolerante.

Klarnet smør brukes slik man ellers ville brukt vanlig smør. Både på brødskiven, i matlaging og i annen kakebakst.

Prøv også disse oppskriftene:

Ingredienser

Klarnet smør

  • 1 kg øko smør

Slik gjør du

Klarnet smør

  1. Ha smøret i en kjele og smelt det på middels varme. Skru av varmen og la melkepartiklene synke til bunnen
  2. Når smøret er klart, øser du det forsiktig i en boks eller glass. Pass på at du ikke får med de grumsete melkepartiklene i bunnen
  3. Du kan også smelte smøret og helle det rett over i en klar bolle eller boks. Oppbevar boksen i kjøleskapet. Da ser du raskt når det kommer melkepartikler i bunnen. Disse skal du ikke bruke.
Tags from the story
, ,