Retten krever en del forberedelser, men når du først har gjennomført de ulike prosessene, kan du hvile deg i godstolen til middagen er ferdig og gjestene står på døren.
Prøv også:
Rester? Gled deg. Moussaka er blant de varmende, mektige rettene som blir enda bedre dagen etter! Bare varm den opp, bland en ny, frisk salat og nyt.
Ingredienser
Porsjoner:
- 500 g kokefaste poteter
- 2 auberginer
- salt
- 3 ss olivenolje
Kjøttsaus
- 500 g kvernet kjøtt av okse eller lam
- 2 ss klaret smør
- 2 løk, hakket
- 4 hvitløkfedd
- 2 røde chili, finhakket
- 10 kvister timian
- 1 ss oregano, hakket
- 400 g friske tomater i terninger
- 100 g revet parmesan
Hvit saus
- 30 g smør
- 30 g fint speltmel
- 6 dl helmelk
Grønn salat
- 1 isbergsalat
- 1 ss saft av økologisk sitron
- 2 ss olje
Slik gjør du
- Varm stekeovnen til 200 °C.
- Kok hele poteter møre. Skjær i skiver.
- Skjær auberginer i skiver på langs. Dryss skivene med salt og la dem «svette» i 15 minutter.
- Tørk av salt og væske. Fordel skivene utover bakepapir på stekebrett. Drypp olivenolje over. Stek i varm ovn i 15–20 minutter.
- Senk ovnsvarmen til 180 °C.
Kjøttsaus
- Stek kjøttdeig i smør.
- Tilsett løk, hvitløk, chili og urter. Fres til løken er myk og blank.
- Vend inn tomatene.
- Kok videre i 20 minutter på middels varme.
Hvit saus
- Smelt smør i kjele og rør inn mel. Spe med melk.
- La sausen koke i 10 minutter.
- Legg lagvis i en ildfast form: Kjøttsaus, potetskiver, aubergineskiver og hvit saus i flere omganger. Det øverste laget skal være hvit saus. Topp med revet parmesan. Stek formen ved 180 °C i 40 minutter.
Grønn salat
- Riv salathodet.
- Drypp med sitronsaft og olivenolje.
- Server til.