Moussaka

En sikker familiefavoritt med nydelige smaker fra Midtøsten

Retten krever en del forberedelser, men når du først har gjennomført de ulike prosessene, kan du hvile deg i godstolen til middagen er ferdig og gjestene står på døren.

Prøv også:

Rester? Gled deg. Moussaka er blant de varmende, mektige rettene som blir enda bedre dagen etter! Bare varm den opp, bland en ny, frisk salat og nyt.

Ingredienser

Porsjoner:

  • 500 g kokefaste poteter
  • 2 auberginer
  • salt
  • 3 ss olivenolje

Kjøttsaus

  • 500 g kvernet kjøtt av okse eller lam
  • 2 ss klaret smør
  • 2 løk, hakket
  • 4 hvitløkfedd
  • 2 røde chili, finhakket
  • 10 kvister timian
  • 1 ss oregano, hakket
  • 400 g friske tomater i terninger
  • 100 g revet parmesan

Hvit saus

  • 30 g smør
  • 30 g fint speltmel
  • 6 dl helmelk

Grønn salat

  • 1 isbergsalat
  • 1 ss saft av økologisk sitron
  • 2 ss olje

Slik gjør du

  1. Varm stekeovnen til 200 °C.
  2. Kok hele poteter møre. Skjær i skiver.
  3. Skjær auberginer i skiver på langs. Dryss skivene med salt og la dem «svette» i 15 minutter.
  4. Tørk av salt og væske. Fordel skivene utover bakepapir på stekebrett. Drypp olivenolje over. Stek i varm ovn i 15–20 minutter.
  5. Senk ovnsvarmen til 180 °C.

Kjøttsaus

  1. Stek kjøttdeig i smør.
  2. Tilsett løk, hvitløk, chili og urter. Fres til løken er myk og blank.
  3. Vend inn tomatene.
  4. Kok videre i 20 minutter på middels varme.

 

Hvit saus

  1. Smelt smør i kjele og rør inn mel. Spe med melk.
  2. La sausen koke i 10 minutter.
  3. Legg lagvis i en ildfast form: Kjøttsaus, potetskiver, aubergineskiver og hvit saus i flere omganger. Det øverste laget skal være hvit saus. Topp med revet parmesan. Stek formen ved 180 °C i 40 minutter.

Grønn salat

  1. Riv salathodet.
  2. Drypp med sitronsaft og olivenolje.
  3. Server til.