Linsegryte med torsk er en smaksfull fiskerett med deilige smaker og masse byggeklosser. Denne retten ble også laget i tv-serien “Bra godt” på TV2.
Mens jeger-og sankermannen på en gjennomsnittlig dag spiste imponerende 100-150 gram fiber per dag, så spiser vi moderne mennesker knappe 11-20gram. Fiber er maten til dine gode tarmbakterier. Spis mer fiber, med andre ord: slutt å sultefore dine gode tarmbakterier og nyt gode bakteriers verk. Oppnå betydelig bedre beskyttelse mot både overvekt, type-2-diabetes, hjerte-karsykdom, kroniske betennelsestilstander, nyre-og leversykdom og flere typer kreft*
Spis derfor mer havre og bygg (betaglukan), drikk havre-og havremandel drikk, spis mer belgfrukt (erter, linser, bønner), kalde poteter i potetsalat og grønne bananer (resistent stivelse), rå hvitløk, løk, rå asparges, løk, og sikre deg mer pektin fra sitrus, eple, rotgrønnsaker og nøtter.
*Dahl, Wendy J., et al. “Health benefits of fiber fermentation.” Journal of the American College of Nutrition 36.2 (2017): 127-136.
Ingredienser
Linsegryte med torsk
- 500 g puylinser
- 175 g røkt bacon
- 2 gulrøtter
- 1 løk
- 2 hvitløkfedd
- 175 g purre
- 175 g stangselleri
- 1 dl extra virgin olivenojle
- ½ glass tørr hvitvin
- 1 ½ liter kjøtt-eller grønnsakskraft
- 3 timianstilker
- 1 laurbærblad
- Nykvernet pepper
- Havsalt
Slik gjør du
Linsegryte med torsk
- Skyll linsene under rennende vann
- Skjær baconet i små terninger
- Skrell løk, gulrot og hvitløk og rens purre og stangselleri
- Skjær opp i terninger
- Varm olivenoljen i en stekepanne, og steik baconet gyllenbrunt
- Ha i alle grønnsakene og la det frese i 1 minutt
- Tilsett linser og bland godt
- Hell i vin og kraft, og ha i timian og laurbærblad.
- La det koke opp. Demp varmen, og la det putreforsiktig videre. La linsene koke i ca 30 min, eller til de er møre.
- Rør i masse nykverna pepper, og smak til med havsalt.
- Serveres med torskestykke