Nydelig linsegryte med torsk

Linsegryte med torsk er en smaksfull fiskerett med deilige smaker og masse byggeklosser. Denne retten ble også laget i tv-serien “Bra godt” på TV2.

Linsegryte med torsk er en smaksfull fiskerett med deilige smaker og masse byggeklosser. Denne retten ble også laget i tv-serien “Bra godt” på TV2.

Ingredienser

Linsegryte med torsk

500 g puylinser

175 g røkt bacon

2 gulrøtter

1 løk

2 hvitløksfedd

175 g purre

175 g stangselleri

1 dl extra virgin olivenolje

0.5 glass tørr hvitvin

1.5 liter kjøtt- eller grønnsakskraft

3 timianstilker

1 laurbærblad

nykvernet pepper

havsalt

Slik gjør du

Linsegryte med torsk

1.

Skyll linsene under rennende vann

2.

Skjær baconet i små terninger

3.

Skrell løk, gulrot og hvitløk og rens purre og stangselleri

4.

Skjær opp i terninger

5.

Varm olivenoljen i en stekepanne, og steik baconet gyllenbrunt

6.

Ha i alle grønnsakene og la det frese i 1 minutt

7.

Tilsett linser og bland godt

8.

Hell i vin og kraft, og ha i timian og laurbærblad.

9.

La det koke opp. Demp varmen, og la det putreforsiktig videre. La linsene koke i ca 30 min, eller til de er møre.

10.

Rør i masse nykverna pepper, og smak til med havsalt.

11.

Serveres med torskestykke

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Mens jeger-og sankermannen på en gjennomsnittlig dag spiste imponerende 100-150 gram fiber per dag, så spiser vi moderne mennesker knappe 11-20gram. Fiber er maten til dine gode tarmbakterier. Spis mer fiber, med andre ord: slutt å sultefore dine gode tarmbakterier og nyt gode bakteriers verk. Oppnå betydelig bedre beskyttelse mot både overvekt, type-2-diabetes, hjerte-karsykdom, kroniske betennelsestilstander, nyre-og leversykdom og flere typer kreft*

Spis derfor mer havre og bygg (betaglukan), drikk havre-og havremandel drikk, spis mer belgfrukt (erter, linser, bønner), kalde poteter i potetsalat og grønne bananer (resistent stivelse), rå hvitløk, løk, rå asparges, løk, og sikre deg mer pektin fra sitrus, eple, rotgrønnsaker og nøtter.

 

*Dahl, Wendy J., et al. “Health benefits of fiber fermentation.” Journal of the American College of Nutrition 36.2 (2017): 127-136.

Andre oppskrifter