Blomkålburger

Undersøkelser viser at vi spiser for mye bearbeidet kjøtt og for lite grønnsaker her til lands. Slå to fluer i en smekk, reduser kjøttforbruket og øk forbruket av grønnsaker, ved å prøve deg på en burger basert på blomkål med de nydeligste kryddersmaker. Overrask med nye og spennende smaker til kveldskosen.

Undersøkelser viser at vi spiser for mye bearbeidet kjøtt og for lite grønnsaker her til lands. Slå to fluer i en smekk, reduser kjøttforbruket og øk forbruket av grønnsaker, ved å prøve deg på en burger basert på blomkål med de nydeligste kryddersmaker. Overrask med nye og spennende smaker til kveldskosen.

Ingredienser

Blomkål burger

1.25 dl steamet blomkål

1 dl kokte kikkerter

0.13 g tahini

0.25 sitron - du trenger kun saft

0.25 ss extra virgin olivenolje

0.25 egg

0.5 ts gurkemeie

0.5 ts paprikapulver

0.25 ts karri

salt og pepper etter smak

Mynte tzatsiki

0.25 dl gresk yoghurt

0.25 dl hakket agurk

0.25 fedd finhakket hvitløk

0.25 ts olivenolje

0.25 ts hakket fersk mynte

0.25 ts revet øko sitronskall

Slik gjør du

Blomkål burger

1.

Sett ovnen på 180 grader og legg bakepapir på et stekebrett.

2.

Steam blomkålen i 5 minutter. Bruk så en stavmikser og mix blomkålen og kikerter til en jevn røre. (dersom du ønsker litt tekstur så kan du la være å mose blomkålen og kikertene helt) Rør inn tahini, hvitløk, sitronsaft og olivenolje, og smak til med salt og pepper. Vend så inn egget.

3.

Dette er basisen, og kan tilsettes uendelig mange smaker etter ønske.

4.

Fordel blandingen i 8 like store burgerformede deler. Stek de i 15 minutter. Snu deretter burgerne, og stek dem i ytterlige 5 minutter til de har fått en gyllen stekeskorpe. Burgerne er litt løse i formen, og kan lett dele seg når du snur dem. Hvis dette skjer, bare trykk de sammen igjen. Etter de siste 5 minuttene, ta de ut av ovnen.

5.

Kjempegodt servert med ruccola, tomat og sprøstekt bacon med hjemmelagde burgerbrød og en god dose mynte-tzatziki.

Mynte tzatsiki

1.

Hakk agurk, hvitløk og mynte og bland dette med yoghurt, olivenolje.

2.

Riv litt sitronskall og bland godt.

3.

Sett deretter i kjøleskap før servering.

Vel bekomme!

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

I denne burgeren har jeg blandet blomkål med hummus – en klassisk mediterriansk dip av kikkerter, sitron, hvitløk, tahini og olje. Lag rikelig med hummus, så har du til pålegg eller grønnsaksdip utover i uken om du vil. Hummus bidrar med alle de essensielle aminosyrene kroppen din ikke kan lage selv og smart enumettet fett – byggeklosser som begge øker forbrenningen av helsefarlig bukfett!

Hele kål familien, inkludert blomkål, er i sesong nå.

Kålfamilien får stadig mer oppmerksomhet for sine kreftforebyggende egenskaper. Blomkål er ikke den grønnsaken det finnes flest studier på, men det kommer stadig ny forskning. Mye av interessen knyttes til en forbindelse i blomkålhodet som heter sulforfan. Studier viser at sulforfan kan forebygge både blærekreft og lungekreft og beskyttelse veggen (endotelcellene) på innsiden av blodårene dine. En rekke forbindelser i blomkålen spiller hverandre gode når du spiser den, og sammen kan de stabilisere immunforsvaret ditt, dempe betennelser og gi deg et sunnere blodtrykk. (ref. inkl: Ambrosone 2009, Higdon 2007, Tang 2010 og Tang 2007)

I tillegg er blomkålen rik på vitamin C og en rekke fytokjemikalier,- potente gnistslokkere eller antioksidanter som beskytter cellene dine mot gnistskader fra forbrenningen. Når cellenes genbøker beskyttes mot gnistskade så demper du faren for å få kluss i oppskriftene for celledeling og reduserer din risiko for kreft – noe studier på brystkreft og prostatakreft som nevnt viser.

Sist, men ikke minst kan blomkålhodet by på en hel rekke nyttige mineralverktøy.

Andre oppskrifter