Dampet laks med sennepssaus

Den spennende sennepssausen løfter både laks og asparges til nye høyder. Smaken av sennep og honning bringer deg julestemning i advetstiden...

Den spennende sennepssausen løfter både laks og asparges til nye høyder. Smaken av sennep og honning bringer deg julestemning i advetstiden...

Ingredienser

Laks og asparges (4 pers)

200 g laks per person (x4)

2 ss sitronsaft

2 bunter asparges

salt og pepper

Sennepssaus

1 ts Dijonsennep (eller annen sterk sennep)

4 ss fersk dill (eller litt mer enn 1 ss tørket)

1 ss honning

1 ss sitronsaft

0.5 dl vann

0.25 ts salt

0.25 ts pepper

2 ss extra virgin oliven olje

Slik gjør du

Sennepsaus

1.

Ha alle ingrediensene til sennepssausen, bortsett fra olivenoljen, i en blender. Kjør blenderen på maks hastighet i ett minutt. Underveis drypper du inn olivenoljen litt etter litt gjennom hullet på blenderlokket.

2.

Sett sennepssausen til side.

Asparges

1.

Fyll en dampkjele med litt vann, ca.3-4 cm vannstand. Legg på et tett lokk og gi vannet et oppkok. Trekk så dampkjelen av platen.

2.

Knekk av de grove aspargesendene. Sett dampkjelen tilbake på platen, og legg aspargesen på dampristen når vannet koker pånytt. Legg på lokket og damp i 3-5 minutter.

3.

Løft så risten med aspargesen opp av dampkjelen og avkjøl raskt i isvann for å få den friskeste grønnfargen og en sprø konsistens. Legg så aspargesen på et fat. Spar den varme dampkjelen til laksen!

Laks

1.

Klem litt sitronsaft (1 ss) over laksestykkene. Krydre med salt og pepper.

2.

Legg laksestykkene på dampristen og damp laksen i 4-5 minutter. Da er de lett rosa inni.

3.

Server laksestykkene på en seng av asparges og hell over en passende mengde sennepssaus.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Det er kjempegodt med søtpotet til! Del søtpoteter i båter som stekes på middels temperatur i en ss smør. Krydre med litt salt og pepper. Kan putre i bakgrunnen mens du tilbereder laksen.

Mens du nyter smaken, nyter kroppen godt av både proteiner, mineraler og sunne fettsyrer fra laksen. Det inkluderer den mye omtalte omega-3, som etterhvert omfattende forskning viser er kjernesunn for blant annet hjernen.

Andre oppskrifter