Enkel urtepizza

Når regnet melder sin ankomst eller du er lei av grillmat, så kan en nystekt pizza friste både store og små. Prøv min enkle og raske pizzabunn laget på råvarer som gir både energi og smarte byggeklosser i en solbrun kropp!

Når regnet melder sin ankomst eller du er lei av grillmat, så kan en nystekt pizza friste både store og små. Prøv min enkle og raske pizzabunn laget på råvarer som gir både energi og smarte byggeklosser i en solbrun kropp!

Ingredienser

Enkel urtepizza

1 ts honning

2 dl lunket vann

0.5 ts tørrgjær (evt. 5g fersk gjær)

2 ss kaldpresset rapsolje

5 dl emmer

0.5 dl knuste linfrø/hvetekim/nøttemel

0.5 ts mineralsalt

Urtepizza-fyll

2 fedd hvitløk

2 mozarellaostkuler a 125g

100 g bladspinat

1 bunt fersk dill (liten potte)

0.5 stor potte basilikum

2 ss pesto rørt ut i 2 ss rapsolje

revet parmesan til topping

Slik gjør du

Enkel urtepizza

1.

Rør honningen ut i lunkent vann.

2.

Løs fersk gjær i væsken (bland tørrgjær i det tørre), rør inn oljen og la stå i 5 minutter, mens du blander det tørre i en bollen på din kjøkkenmaskin.

3.

Tilsett det våte og kjør på laveste hastighet i 8-10 minutter. Tilsett mer mel om nødvendig til passe pizzadeig-konsistens.

4.

Hev deigen over natten (i kjøleskapet) om du vil bryte ned det meste av fytinsyre, eller i minimum 1 time på et lunt sted.

5.

Kjevle deigen ut til en stor pizzabunn (eller to små). Legges på bakepapir på en stekeplate.

6.

Smør med pesto/olje, legg skivet mozzarela utover pizzaen og ha alt av blandet bladgrønt over.

7.

Stekes nederst i ovnen, på 260 gC i 12-15 minutter.

Urtepizza-fyll

1.

Rens og finhakk hvitløken.

2.

Vask bladspinaten og bland spinat, basilikumblader og dill i en bolle.

3.

Rør sammen pesto, hvitløk og rapsolje i en skål.

4.

Skjær mozzarellaen i 0,5 cm tykke skiver.

5.

Smør pesto-oljen utover deigen.

6.

Legg så på osten.

7.

Dekk med blagrønt og stek.

8.

Ha over revet parmesan før servering og nyt!

Deigen gir 1 tykk pizza (35 cm i diameter) eller 2 tynne av samme kaliber.

Server den gjerne også toppet med noen skiver røkelaks/spekeskinke og litt rømme.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Visste du at urter og krydder er de matvarene som er mest rik på antioksidanter per gram? Oregano for eksempel har 40 ganger mer antioksidantkraft enn epler og 4 ganger mer enn blåbær. Urter som dill, timian, rosmarin, peppermynte og koriander følger hakk i hæl. (Zheng, 2001, Blomhoff 2008)

Bruk urter som betennelsesdempende ingrediens. Les mer her.

Godt for immunforsvaret

Immunstoff som lages for å fange virus og bakterier lages av både aminosyrer og fettsyrer. Derfor trenger cellefabrikkene dine å få levert byggeklosser i form av både proteiner og fett for et sterkt immunforsvar. Et sterkt immunforsvar krever i tillegg at mengder av hvite blodceller (leukocytter) deler seg for å bli mange nok til å bekjempe invasjonen av mikrober i kroppen din. Derfor kreves det byggeklosser til millioner av nye cellefabrikker eller leukocytter – ulike celledeler, vitaminarbeidslag, mineralverktøy, genbøker, gnistslokkere og dirigenter. Er du litt småsjuk eller begynnende forkjølet, så gjelder det altså som aldri før å kose seg med næringsrik mat proppfull av slike smarte byggeklosser. Når formen ikke er på topp og smakssansen litt dårlig, kan det være ekstra godt med litt krydret mat. Lag en urteolje i blenderen din med olivenolje, urter og hvitløk som du har på kyllingsalaten, lag en urtepizza som variasjon eller et fylt kyllingbryst.

Bruk mer urter i maten din. Få inspirasjon til hvordan her.

Andre oppskrifter