Epleform m/pekannøtter og kanel

Søtpotet med fetaost og soltørket tomat er en smaksrik kombinasjon. Fylt søtpotet kan spises som et lite måltid i seg selv, eller du kan servere den med et godt stykke kjøtt til søndagsmiddag.

Søtpotet med fetaost og soltørket tomat er en smaksrik kombinasjon. Fylt søtpotet kan spises som et lite måltid i seg selv, eller du kan servere den med et godt stykke kjøtt til søndagsmiddag.

Ingredienser

1 epler i skiver (2-3 mm tynne skiver)

0.5 håndfull pekannøtter

0.5 ts kanel

0.5 ts rømme

litt lønnesyrup

Slik gjør du

1.

Vask og del eplene i skiver. Behold det næringsrike skallet på. Legg skivene i et tynt lag (gjerne et enkelt epleskivelag) utover i en langpanne. Strø en 1 ts kanel og en håndfull pekannøtter over.

2.

Stekes på 180 gC i ca 10-15 min til eplene er bakt og nøttene såvidt begynner å bli gyldne.

3.

Epleformen serveres varm, med 1 ts rømme og litt lønnesirup over.

Min svigermor Målfrid kan fortelle historier om epler fra sin barndom på -40-tallet. Den gang familiene kjøpte inn vinterepler i kasser, hvor hvert eple var pent innpakket i silkepapir. Eplekassene stod i kjelleren gjennom vinteren, og kunne by på “smaken av sommer” helt frem til i februar. Utpå etterjulsvinteren begynte eplene å tape seg, og var det mange igjen da ble de til nydelig eplemos.

Om vi ikke har eplekasser i kjelleren lenger, finner vi nydelige norske epler i butikkene langt utover høsten og vinteren. De byr på nydelige smaker.

Denne oppskriften ble lagd i tv-serien “Bra godt” på TV 2.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Epler kan forebygge hjerte-karsykdom

“An apple a day keeps the doctor away…”

Cellene på innsiden av blodårene våre produserer stoffer som kan utvide blodårene (eks. nitrittoksid) og stoffer som får blodårene til å trekke seg sammen (eks. endothelin-1). Stoffene som får blodårene til å trekke seg sammen, reduserer blodstrømmen i trange blodårer og kan øke risiko for både avleiringer av plakk på åreveggen og tilstopping av blodårer.

Pærer og epler inneholder flavonoiden quercetin, som kan redusere blodåreveggens produksjon av endothelin-1 (ref. Am J Clin Nutr 2008) og derved holde små, trange blodårer litt mer åpne. Slik kan epler være med å forebygge hjerte-karsykdom.

Det er flere hundre ulike flavonoider i frukt, grønnsaker og bær. Det er imidlertid ikke alle som er like effektive i å beskytte mot hjerte-karsykdom. Flavonoid-rik grønn te (ref. Am J Cardiol 2004;93), rødvin/druesaft av røde druer (ref.Circulation 1999; 100), og kakao (ref.J Hypertens 2003;21, ref. JAMA 2003;290) bidrar alle sammen med eplene til å stabilisere og forbedre funksjonen i blodårenes tynne indre cellevegg, endotelet (ref. J Sci Food Agric 2006;86) og kan forebygge hjerte-karsykdom.

Prøv også:

Andre oppskrifter