Oppskrifter / Epleform m/pekannøtter og kanel
Epleform m/pekannøtter og kanel
Søtpotet med fetaost og soltørket tomat er en smaksrik kombinasjon. Fylt søtpotet kan spises som et lite måltid i seg selv, eller du kan servere den med et godt stykke kjøtt til søndagsmiddag.
![](https://f.hubspotusercontent00.net/hubfs/8932658/Imported_Blog_Media/Epleform-970x649.png)
Søtpotet med fetaost og soltørket tomat er en smaksrik kombinasjon. Fylt søtpotet kan spises som et lite måltid i seg selv, eller du kan servere den med et godt stykke kjøtt til søndagsmiddag.
Ingredienser
1 epler i skiver (2-3 mm tynne skiver)
0.5 håndfull pekannøtter
0.5 ts kanel
0.5 ts rømme
litt lønnesyrup
Slik gjør du
1.
Vask og del eplene i skiver. Behold det næringsrike skallet på. Legg skivene i et tynt lag (gjerne et enkelt epleskivelag) utover i en langpanne. Strø en 1 ts kanel og en håndfull pekannøtter over.
2.
Stekes på 180 gC i ca 10-15 min til eplene er bakt og nøttene såvidt begynner å bli gyldne.
3.
Epleformen serveres varm, med 1 ts rømme og litt lønnesirup over.
Min svigermor Målfrid kan fortelle historier om epler fra sin barndom på -40-tallet. Den gang familiene kjøpte inn vinterepler i kasser, hvor hvert eple var pent innpakket i silkepapir. Eplekassene stod i kjelleren gjennom vinteren, og kunne by på “smaken av sommer” helt frem til i februar. Utpå etterjulsvinteren begynte eplene å tape seg, og var det mange igjen da ble de til nydelig eplemos.
Om vi ikke har eplekasser i kjelleren lenger, finner vi nydelige norske epler i butikkene langt utover høsten og vinteren. De byr på nydelige smaker.
Denne oppskriften ble lagd i tv-serien “Bra godt” på TV 2.Skrevet av: Berit Nordstrand
Tips
Epler kan forebygge hjerte-karsykdom
“An apple a day keeps the doctor away…”
Cellene på innsiden av blodårene våre produserer stoffer som kan utvide blodårene (eks. nitrittoksid) og stoffer som får blodårene til å trekke seg sammen (eks. endothelin-1). Stoffene som får blodårene til å trekke seg sammen, reduserer blodstrømmen i trange blodårer og kan øke risiko for både avleiringer av plakk på åreveggen og tilstopping av blodårer.
Pærer og epler inneholder flavonoiden quercetin, som kan redusere blodåreveggens produksjon av endothelin-1 (ref. Am J Clin Nutr 2008) og derved holde små, trange blodårer litt mer åpne. Slik kan epler være med å forebygge hjerte-karsykdom.
Det er flere hundre ulike flavonoider i frukt, grønnsaker og bær. Det er imidlertid ikke alle som er like effektive i å beskytte mot hjerte-karsykdom. Flavonoid-rik grønn te (ref. Am J Cardiol 2004;93), rødvin/druesaft av røde druer (ref.Circulation 1999; 100), og kakao (ref.J Hypertens 2003;21, ref. JAMA 2003;290) bidrar alle sammen med eplene til å stabilisere og forbedre funksjonen i blodårenes tynne indre cellevegg, endotelet (ref. J Sci Food Agric 2006;86) og kan forebygge hjerte-karsykdom.
- Les også: Blodtrykksmat
Prøv også: