Low FODMAP-granola

Studier har koplet irritabel tarm med økt følsomhet for ulike sukkerarter i maten og mange har oppnådd lindring med den såkalte low FODMAP-dietten. Denne smakfulle granolaen har jeg laget for å dele med alle dere som sliter med oppblåst og urolig mage i perioder.

Studier har koplet irritabel tarm med økt følsomhet for ulike sukkerarter i maten og mange har oppnådd lindring med den såkalte low FODMAP-dietten. Denne smakfulle granolaen har jeg laget for å dele med alle dere som sliter med oppblåst og urolig mage i perioder.

Ingredienser

300 g øko havregryn

0.5 dl sesamfrø med skall

50 g solsikkefrø

50 g gresskarkjerner

100 g hakkede mandler (eller andre nøtter du liker)

50 g kokosflak/ evt. revet kokos

1 ts kanel

0.5 dl extra virgin olivenolje

0.5 dl rapsolje

1 dl lønnesirup

1 dl rårørsukker

1 ts vaniljeekstrakt

Slik gjør du

1.

Forvarm ovnen til 150gC.

2.

Bland alt det tørre, foruten kokos.

3.

Bland det våte.

4.

Rør væsken inn i det tørre.

5.

Bland godt.

6.

Kle to stekeplater med bakepapir og stek på varmluft i 15 minutter.

7.

Ta platene ut, strø kokos over, og sett platene inn i ovnen igjen (den nederste settes nå øverst). Stek videre i ytterligere 8-10 minutter.

Irritabel tarm kan ha mange ulike årsaker og det forskes stadig på metoder som kan lindre slike plager. Det kan se ut til at reduksjon av ulike sukkerarter i kosten kan lindre plager fra irritabel tarm for en god del pasienter. Det betyr imidlertid ikke at det fjerner årsaken til problemet, og heller ikke at det er løsningen for alle. Det forskes også på hvorvidt en forstyrret tarmflora kan være bakenforliggende årsak, slik at mulighetene for å kunne eliminere årsaken til problemet kanskje også er nærmere enn noen gang. I påvente kan man benytte seg av dietter som lindrer plagene.

Studier har nå koplet irritabel tarm med økt følsomhet for ulike sukkerarter i maten og mange har oppnådd lindring med den såkalte low FODMAP-dietten (Fermentable Oligosaccarides, Disaccarides, Monosaccarides And Polyols). Oligosakkaridene for eksempel, som du blant annet finner i hvete, belgfrukt og løk, disakkarider i melk (laktose), monosakkarider i form av fruktoserik frukt og honning og polyoler i form av sukkeralkoholer. Sistnevnte gjerne tilsatt som kunstig søtning (sorbitol og xylitol), i stenfrukt (fersken og plommer) og i enkelte grønnsaker som blomkål og sopp.

Ved Monash University i Melbourne er det gjort flere studier om low FODMAP-redusert kost. Det er samlet mye av informasjonen på universitetets hjemmesider som du finner her.

En av de nyeste studiene fra Monash University er publisert i tidsskriftet Gastroenterology i januar 2014 – det offisielle tidsskriftet til The American Gastroenterological Association (AGA). Den viser at en diett lav på low FODMAP kan redusere symptomene på IBS-symptomer betraktelig – 70 prosent av deltakerne rapporterte en reduksjon i alvorlighetsgrad av alle IBS-symptomer, som magesmerter, oppblåsthet og uregelmessig avføring. Dette var en studie av høy kvalitet, en såkalt kontrollert, randomisert studie.

Har du irritabel tarm, Chrons sykdom eller annen kolitt, så kan du bli bedre av å redusere nivået av slike sukkerarter i hverdagsmaten, selv om du ikke følger low FODMAP-dietten strikt. Jeg har laget en low FODMAP granola til deg som kan gjøre dine frokostvalg litt enklere.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Kan oppbevares i lufttett boks i inntil 4 uker.

Det er enkelt å lage din egen frokostblanding og den smaker mye bedre enn det meste du kjøper i butikken. Mens kjøpeblandinger kan inneholde vel så mye sukker som søte kjeks, får denne hjemmelagde granolaen sødme fra lønnesirup og kokos.

  • Om du ikke følger low FODMAP-dietten, så varier også med en tidligere oppskrift på hjemmelaget frokostblanding her.

Når raffinerte hvite kalorier fra sukker, hvit ris, moderne hvetemel og pasta skaper skyhøye blodsukkertopper, forvandles blodbanen om til en sukkerlake. Se for deg hvordan sukker klistrer seg på proteiner (Avanserte Glykosylerte Endeprodukt/AGE) i både blodåreveggen, musklene og hjernen og endrer organens funksjon . Slikt “søtkliss” er i studier assosiert med demens, høyt blodtrykk, hjerte-karsykdom, diabetes, svekket syn og en fremskyndet aldringsprosess. Det unngår du om du benytter mine byttetriks, som du enkelt lærer deg med min bok “12 uker til et sunnere liv og en smalere midje”.

Følger du low FODMAP-dietten, så kan du nyte granolaen sammen med mandel-, cashew-, havremylk eller laktosefri melk/yoghurt og frukt og bær som banan, blåbær, biter av cantaloupe-melon, druer og kiwi. Selv spiser jeg den med gresk yoghurt og friske bær.

Ha en fin dag!

Andre oppskrifter