Granola med kanel

Oppskrift i samarbeid med Helios / Det er enkelt å lage din egen frokostblanding og den smaker mye bedre enn det meste du kjøper i butikken. Mens kjøpeblandinger kan inneholde vel så mye sukker som søte kjeks, får denne hjemmelagde granolaen sødme fra honning, lønnesirup og kokos.

granola med kanel

Oppskrift i samarbeid med Helios / Det er enkelt å lage din egen frokostblanding og den smaker mye bedre enn det meste du kjøper i butikken. Mens kjøpeblandinger kan inneholde vel så mye sukker som søte kjeks, får denne hjemmelagde granolaen sødme fra honning, lønnesirup og kokos.

Ingredienser

2 ss Helios extra virgin olivenolje

1 dl Helios økologisk lønnesirup

2 ss honning

1 ts Helios økologisk vaniljepulver

300 g Helios økologisk havregryn

50 g Helios økologiske solsikkekjerner

4 ss Helios økologiske sesamfrø

50 g Helios økologiske gresskarkjerner

100 g Helios økologiske mandler, hakket

2 ts Helios Ceylonkanel

0.5 ts Helios Himalayasalt

50 g Helios kokosflak (kan sløyfes)

Slik gjør du

1.

Forvarm ovnen til 150gC (evt. 130gC på varmluft)

2.

Bland olje, lønnesirup, honning og vaniljeekstrakt i en stor bolle.

3.

Ha i det tørre bortsett fra kokosflakene som tilsettes underveis i stekingen.

4.

Dekk to stekeplater med bakepapir og fordel granolaen jevnt over platene. Stekes midt i ovnen i 15 minutter (alternativt begge platene på varmluft i 130gC).

5.

Strø over kokosflak og stek i ytterligere 10-15 minutter.

Serveres med gresk yoghurt eller syrnet melk og gjerne litt friske eller frosne bær.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Granolaen er holdbar i lufttett boks i opptil 4 uker.

Bli gjerne med i “Bra godt” sin Facebook-gruppe for flere oppskrifter, tips og byttetriks.

  • Varier også med en tidligere oppskrift på hjemmelaget frokostblanding her.

Når raffinerte hvite kalorier fra sukker, hvit ris, moderne hvetemel og pasta skaper skyhøye blodsukkertopper, forvandles blodbanen om til en sukkerlake. Se for deg hvordan sukker klistrer seg på proteiner i både blodåreveggen, musklene og hjernen og endrer organens funksjon. Slikt søtkliss er i studier assosiert med demens, høyt blodtrykk, hjerte-karsykdom, diabetes, svekket syn og en fremskyndet aldringsprosess.

De langsomme karbohydratene gir derimot et langsomt og forsiktig stigende blodsukker som ikke overskrider den magiske grensen for hva kroppen sin kan tåle før det blir blodsukkerkaos. Med langsomme karbohydrater blir blodsukkeret aldri så høyt at det blir skadelig. Slike karbohydrater finner du for eksempel i grønnsaker, fullkorn, naturris, bær og frukt. De tilbyr flotte næringsstoffer du ikke vil gå glipp av. De aktiverer også et hormon som heter adiponektin, som “nekter” fett å legge seg  rundt midjen. Styr derfor unna de raffinerte hvite kaloriene kos deg med de velgjørende langsomme.

  • Prøv for eksempel denne protein- og smaksrike oppskriften Fra quinoa til quinola for et måltid med langsomme karbohydrater.

Bruk denne fantastiske smakfulle granolaen til både hverdags og fest. Nydelig sammen med friske bær og greskt yoghurt, eller sammen med litt iskrem til en helge-dessert. Tenk at sunn mat kan smake og gjøre kroppen så godt!

Andre oppskrifter