Frokost-tortilla

På hektiske ukedager, så er kanskje ikke rom for en frokost-tortilla, men den er fantastisk til helge-brunsjen. Lag istand dobbel porsjon av både salsa og guacamole, så har du en ferdig dip til grønnsakstaver en kveld eller litt garnityr til en middagsrett senere i uken.  Overrask med en frokost-tortilla –  en “kick-starter” og et godt grunnlag for en god dag!

Guacamole-lowres-350x200

På hektiske ukedager, så er kanskje ikke rom for en frokost-tortilla, men den er fantastisk til helge-brunsjen. Lag istand dobbel porsjon av både salsa og guacamole, så har du en ferdig dip til grønnsakstaver en kveld eller litt garnityr til en middagsrett senere i uken.  Overrask med en frokost-tortilla –  en “kick-starter” og et godt grunnlag for en god dag!

Ingredienser

1 ss olivenolje

150 g bacon, skåret i småbiter

1 liten rødløk, finhakket

2 hvitløkfedd, finhakket

1 liten rød chili, frøene skrapt ut for mildere smak, finhakket

1 rød paprika, finhakket

2.5 dl rester av kokte poteter i terninger

500 g friske spinatblader, evt. grønnkål

3 ss smør til steking

8 egg fra frittgående høner

1 dl revet gulost eller parmesan

korianderblader til pynt

Slik gjør du

1.

Varm de ferdigkjøpte tortillaene i en forvarmet ovn på 180 °C i ca. 10 minutter. Når du tar dem ut av emballasjen, ta dem fra hverandre, legg dem i stabel og pakk dem i aluminiumsfolie.

2.

Stek baconbitene i litt olivenolje i en stekepanne på middels varme. Når baconet begynner å bli ugjennomsiktig, har du i resten av ingrediensene til fyllet, bortsett fra spinaten. Rør stadig i blandingen.

3.

Når grønnsakene begynner å bli gylne på farge og baconet og potetene er sprø, har du i spinaten, snu og vend blandingen i stekepannen til det grønne blir mykt. Hell innholdet i stekepannen opp i en bolle, dekk med en tallerken for å holde det varmt.

4.

Smelt smøret i den samme stekepannen og hell i de vispede eggene.

5.

Før en stekespade for- siktig frem og tilbake gjennom blandingen og langs kanten av stekepannen til eggene begynner å stivne.Dryss ost på toppen.

6.

Brett forsiktig halvparten av eggekaken over den andre halvparten. Del den i fire og legg hver porsjon midt på en varm tortilla. Brett 1/3 av hver tortilla mot midten – over eggekaken – for at fyllet skal ligge på plass.

7.

Legg en klatt guacamole på toppen og noen gode skjeer salsa over det.

8.

Dryss korianderblader på toppen.

Dersom du ønsker å holde forbrenningen oppe, oppnå en langvarig metthetsfølelse og har vektreduksjon som målsetning, så er det smart å spise en god og næringsrik frokost.

Vi spiser for mye brødmat her til lands og nok varierer litt for lite med pålegg og tilbehør. Frokostfatet bør, som alle andre fat, også bestå av halvparten plantefòr. For eksempel noen salatblader, litt spirer, noen nøtter og frø, en halv avokado, noen cherrytomater eller paprikaringer. Brødskiven skal ikke spille førstefiolin i våre brødmåltider! Egg, fiskepålegg, noen skiver ost og litt godt smør, bidrar til en fantastisk metthetsfølelse av en liten brødskive. Slik får du et rikt utvalg av smarte byggeklosser til milliarder av cellefabrikker i toppen og resten av kroppen. Sats på rene råvarer for flest byggeklosser per tygg. Begrens også bruken av juice til 1-1,5 dl ferskpresset juice, og bruk vann som tørstedrikk. Tilsett litt sitron eller lime i vannet for optimal pH-regulering i kroppen og du har lagt det beste grunnlaget for en innholdsrik dag. Les gjerne mer om dette i den nye boken min “En ny start“.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Fyll din tortilla med rester fra gårdagens middag. Det kan f.eks. være kikerter og linser, salatrester, råkostrester, kylling eller rester fra skinkesteken. Det er bare fantasien som setter grenser.

For de med glutenintoleranse eller cøliaci, så kan man bytte ut tortilla-lefsen med et kraftig grønt salatblad, eller lage lefser selv av naturlig glutenfritt mel.

Har du lyst på frokost-tortilla en travel mandags-morgen? Ikke noe problem – alt kan ordnes ferdig på kvelden. Nyt den varm eller kald. Ha en super dag!

TORTILLATIPS: Bytt ut spinaten med andre middagsrester som brokkoli, squash, kylling, pølser, skinke eller til og med retter av bønner. Smør et smaksrikt, mykt lag av rømme eller crème fraîche over den varme tortillaen før du legger på fyllet.

Andre oppskrifter