Kålsalat med ristede mandler

Senhøsten er en fantastisk tid å nyte flere tradisjonelle kålretter! Fårikål, kålstuing og kålrullader er flotte minner fra barndommen. Kålen er fantastisk næringsrik og lett tilgjengelig, så derfor får du et enkelt hverdagskål-tips her som passer som tilbehør til det meste.

Senhøsten er en fantastisk tid å nyte flere tradisjonelle kålretter! Fårikål, kålstuing og kålrullader er flotte minner fra barndommen. Kålen er fantastisk næringsrik og lett tilgjengelig, så derfor får du et enkelt hverdagskål-tips her som passer som tilbehør til det meste.

Ingredienser

Kålsalat

0.063 rødkål

0.063 grønn hodekål

0.5 epler

0.5 gulrøtter

0.5 dl mandler

Vinagrette

0.25 dl olivenolje

0.25 ts revet fersk ingefær

0.125 dl limejuice (eller sitronsaft)

0.25 ts lønnesyrup eller honning

salt og pepper etter smak

Slik gjør du

1.

Bland ingrediensene til vinagretten og sett den tilside.

2.

Grovhakk mandlene og rist dem forsiktig i 2-3 minutter i en tørr stekepanne på middels temperatur mens du rører ofte. Når mandlene begynner å avgi litt lukt, såvidt begynne å bli lys brun enkelt steder er de ferdige.

3.

Riv kål, epler og gulrot i en stor bolle.

4.

Bland vinagretten godt inn i de revne grønnsakene.

5.

Hell råkostsalaten over på et stort serveringsfat og strø ristede mandler over.

Smaker kjempegodt med en fiskekake fra fiskebutikken – med ferske, rene råvarer og høy andel fisk!

En håndfull revet helt-vanlig-norsk hodekål dekker store deler av ditt daglige behov for vitamin-K  for en sterkere benbygning. Kålen bidrar også flott til påfyll av vitamin B1, B6, B9 og tryptofan – for effektiv produksjon av energi og signalstoff i cellefabrikkene dine. Kalium i kålen får blodårevegger til å slappe av som et flott bidrag til et lavere blodtrykk. Utrolig hvilken helsekraft som kan vokse frem i en enkel kål.

  • Men kål er så mye mer enn hodekål! Kål kommer i fantastiske mange farger, smaker og størrelser: Blomkål, rosenkål, brokkoli, rødkål, grønnkål, hodekål, kinakål… og de har tilfelles, er vidunderlig plantekraft.

Hele kålfamilien inneholder kraftige plantestoffer som heter glukosinolater. Glukosinolater er bittersmaken i kålen, og er en viktig del av kålens immunforsvar. De hjelper også kroppen med å fjerne flere skadelige forbindelser som ellers kan gi sykdom. Det ser ut til at bittersmaken i kål både kan dempe betennelser og forebygge flere typer kreft (ref. Pharmacological Research,  March 2007). Mer forskning trengs for å klarlegge kålens potensiale i kreftforebygging, men det er flere positive tegn.

Kål er et lurt valg til kjøttretter, da ovennevnte glukosinolater i kålen ser ut til å oppheve effekten av noen av de skadelige stoffene som kan dannes under steking eller grilling av kjøtt. Dampet kål kan også binde kolesterol i tarmen slik at mindre kolesterol suges opp.

Det er nå mye som tyder på at vi får flest byggeklosser fra kål når den serveres lett dampet eller rå, og ikke ihjelkokt slik som vi kanskje minnes kålen fra da vi var små. Varier med å pannesteke revne grønnsaker på middels temperatur i litt smør, ekstra-virgin olivenolje eller kokosfett for å trylle frem flere nydelig smaker.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Den sterke rødfargen i rødkål er kraftige antioksidanter- polyfenoler. Gjør det til en vane å rive litt fargerik rødkål eller rødbete  inn i råkost, grønne salater eller i hjemmelaget italiensk salat. Da får du både  rikere smak og enda sterkere helsekraft.

Når man lager mat er det deilig å finne en balanse i de forskjellige smakene i en rett. Når de ulike smakene surt, søtt, bittert og salt er i balanse, få du  en best mulig smaksopplevelse.

De ulike smakene ser også ut til å balansere hverandre ernæringsmessig. Når tomater og avokado spises sammen i en salat, tas det opp flere plantestoffer fra tomaten enn hvis du spiser den alene. Både olivenoljen og syren i en vinagrette på råkosten hjelper flere viktige byggeklosser fra råkosten inn i kroppen din.

Jeg forsøker å være kreativ for å få kålen inn i litt mer spennende retter enn kålstuing og dampet kål. Dette er en nydelig kålsalat av flere typer kål med en vinagrette. Bruk de typene kål du har i hus. Varier også med ulike typer nøtter og frø, eller også med lett ristet hvitløk . Kålsalaten går akkurat like fint som tilbehør til kjøtt som til fisk. Skal du spise den som en lunchrett alene, kan du blande i litt byggryn, linser eller ristede sesamfrø for å få salaten til å bli litt mer mettende.

 

Andre oppskrifter