Kanksje ikke alltid presentert på en måte som gir deg lyst å gjøre noen av delene. Det kan fortone seg både lite fristende og krevende og mange finner gode grunner i sine hektiske liv til å la være.
Men hvor mye har livstil egentlig å si for din risiko for alvorlige og livstruende sykdommer? Kan maten du spiser egentlig styrke din beskyttelse mot kreft? Og hvor krevende er det egentlig? Kan små, enkle matgrep nytte?
Det finnes god dokumentasjon, presentert av både WHO og World Cancer Research Fund, på at enkle matgrep kan beskytte mot kreft.
Hvor mye beskyttelse er litt mer avhengig av konteksten, men mange forskningsmiljø resonnerer seg frem til at fornuftige matvaner kan redusere din generelle kreftrisiko med 35-50 % og for enkelte krefttyper – for eksempel mage-tarm kreft og pankreaskreft- finnes det studier som antyder at riskikoreduksjonen kan være langt større.
Det anslås at en av tre av oss vil få kreft i løpet av våre liv. Tenk om du kunne stikke innom et forsikringsselskap og tegne en polise som kutter din risiko med en tredjedel? Eller en litt mer kostbar polise som halverer din risiko kanskje? Hva hadde du vært villig til å betale for en slik forsikring?
Er det da så fjernt å investere litt mer i matfatet ditt?
Og om så ikke det var nok: helt uavhengig av kreft, så gir de samme matrådene en rekke andre gevinster. De kan forebygge både overvekt, diabetes 2, hjerte-karsykdom og psykiske helseplager. De samme matrådene gir deg også mer energi, mer glede, bedre konsentrasjon og en klarere hukommelse. Bedre livskvalitet helt enkelt.
Så da blir spørsmålet – hvordan kan du gjøre det, og fortsatt kose deg i livet ditt? Eller enda bedre – hvordan kan små endringer i matfatet styrke din beskyttelse mot kreft, og gi deg både mer nytelse og livsglede?
Hva er kreft?
Først litt om hva kreft er. Selv om kreft er forsket på i flere generasjoner, er det en gåte som aldeles ikke er løst. Kreft har mange årsaker, men felles for all kreft er skade på cellenes DNA-oppskrifter som gir seg utslag i ukontrollert cellevekst.
Cellene i kroppen deler seg kontinuerlig. Oppskriften på hvordan dette gjøres finner de i cellekjernen sin, i den store genboken (DNA). Oppskriftene skal ikke bare leses; de må også kopieres. Det er avgjørende at dette gjøres nøye. Vi har mange kontrollmekanismer som retter opp feil underveis. Når det blir feil i kontrollmekanismene er vi imidlertid ute å kjøre. Da kan vi få celler som deler seg ukontrollert – såkalte spirer til kreft.
Byggeklosser i maten hjelper cellefabrikkene i deres forsvar mot kreft. Det finnes plantestoffer som bedrer cellenes egne kontrollsystem, slik at produksjonsfeil i genavlesningen avdekkes og rettes opp undervegs. Byggeklosser i maten må også til for å få aktivert og stabilisert immunforsvarets celler i kampen mot «spirer til kreft» som har passert cellenes «internkontroll». Kunsten for deg, blir da å tilby et variert utvalg av plantestoffer og andre nødvendige byggeklosser i hverdagsmaten.
- Se også videoklipp: Leukosytten Luke og immunforsvaret ditt
Hva skal du spise?
Når du velger mat, er det tre hoved-prinsipper du kan å ha i bakhodet.
1. Spis rene råvarer
Stadig flere undersøkelser fremhever at rene og forsiktig bearbeidede råvarer betyr flest mulig byggeklosser per tygg. Det er logisk, etter som varme/trykk, oksygen og lys er det som fort ødelegger skjøre byggeklosser som enzymer, antioksidanter, fettsyrer og vitaminer.
Rene råvarer og forsiktig bearbeidet mat sikrer deg at flest mulig byggeklosser – også de skjøre – kommer helskinnet frem til cellefabrikkene dine. Og disse skjøre byggeklossene er kjempeviktige i kampen mot kreft!
Det er et poeng å få dem fra hverdagsmaten, fordi studier aldeles ikke viser like positive resultater fra vitaminpiller. Logisk – naturen har skjønt det og plassert byggeklosser som virker sammen i kroppen… i riktige forhold i samme råvare. Og det er langt fler nyttige forbindelser i en råvare enn de vi idag kjenner til! Vi blir aldri smartere enn naturen.
Velg derfor ferske, forsiktig tørkede eller frosne råvarer; mange viktige byggeklosser tåler kulde og forsiktig tørking men ikke varme.
- Se også videoklipp: Den fantastiske cellefabrikken
2. Spis mer plantebasert mat
Det er tydelig at planter bidrar med mer enn bare antioksidanter! Et samvirke av byggeklosser i ren mat, og særdeles plantestoffer, vitaminer og mineraler i grønnsaker, bær og urter styrker forsvaret ditt mot kreft.
3. ”Less is more” på ingredienslister
Se etter korte og forståelige ingredienslister! Masse E’er og begrep som ”vegetabilsk fett” kan være et varselstegn. Tildels fordi det er svært lite kunnskap om effekter av en cocktail av tilsatt kjemi i maten, men vel så mye fordi en lang ingrediensliste kan tolkes som at produsenten satser på billige ingredienser og lang holdbarhet mer enn på forsiktig håndtering av kvalitetsråvarer.
I tillegg til å satse på minst mulig bearbeidet mat, er en nokså sikker snarvei til korte, gjenkjennelige ingredienslister å velge økologisk. Økomerket stiller strenge krav til bearbeiding og tilsetningsstoffer og du unngår masse sprøytemiddelrester.
- Les også: Er økologisk mat noe bedre for helsen?
Men – hva betyr det på handlelisten?
Hva skal du kjøpe inn, hva skal du unngå?
Les også 10 tips til mat mot kreft!