Featured Image

Slapp av i kjevemusklene

Visste du at høyt arbeidstempo på jobb eller hjemme ofte setter seg i kjevefestet og i den fine ansiktsmuskulaturen din?


Har du vært på en yogaklasse har du kanskje blitt bedt om å slappe av i ansiktet. Det kan være vanskelig nok i seg selv hvis det er en øvelse som gjør at du er utenfor komfortsonen i kroppen din, da mange strammer nakken og anspenner ansiktsmuskulaturen automatisk.

Det er lurt å øve på å jobbe med korte eller slitne muskler i kroppen uten å gå inn i en modus hvor pusten blir blokkert og kjevefestet og tungen blir anspent.

I det daglige gjør vi også dette hvis vi er travle eller blir irriterte og stresset. Kjeveleddet er et ledd vi bruker mye, -vi tygger, prater og gjesper. Hvis nakke og skuldermuskulatur er stram, er det lett at dette setter seg i kjeveleddet og vi presser tungen opp i ganen.

Bare kjenn etter nå mens du leser dette. Hvordan holder du brystkassen og nakken din?

Er kjevefestet avslappet og kan du slippe tungen ned ved å hvile tungespissen lenger ned i munnen eller kjennes det ut som du holder hele hodet oppe kun med tungen og øvre del av nakken.

Merk dette også når det koker i hodet, når hverdagen blir for hektisk.

At vi biter fra oss en en dyp refleks i oss. Om vi fysisk biter noe eller noen er vel lite sannsynlig, men det er likevel det vi gjør med kjeveleddet. Vi strammer kjeven, munnen og nakken. Dette gjelder også i situasjoner hvor vi ikke kan si hva vi mener eller vi kjenner oss angrepet på hvem vi er, på hva som blir forventet av oss.

Mange gnisser eller skjærer tenner om natten også, og våkner opp ømme i kjeveleddet. Det kan være feilstilling og slitasje som er årsak til dette oppstår, men også stress og traumer. En tannlege, lege eller kiropraktor kan fortelle deg om dette, og restorative yogaøvelser kan gi aha-opplevelser rundt hvor vi bærer med oss våre bekymringer, vårt stress eller undertrykte følelser. I yoga er vi ikke nødvendigvis opptatt av om det er psyke eller soma som er årsak til smerte i kroppen, -ytre eller indre hendelser som har gitt ubalanse.

Vi forsøker å få anspente områder til å slippe og gi mer plass, øke sirkulasjonen og opplevelsen av velvære i steder av kroppen som har vært blokkerte. Jeg pleier å si at det er vanskelig å få kontakt mellom kroppen og hodet hvis du setter en stopper for dette i kjeveleddet og nakken. Du bor kun i toppetasjen, og resten av kroppen blir en maskin som skal fungere og prestere..  Det er lurt å kjenne hele kroppen, og gi den like mye oppmerksomhet som tankestrømmen i hodet. Det som er fint er nå du kan bevege deg med en tilstedeværelse rundt i kroppen, er at du blir mindre opptatt av hva du liker og misliker, og om verden likere eller misliker det du gjør. Vi blir rausere og mer oppmerksom oss selv og da andre.

Mange opplever spenningshodepine når kjeven er anspent, og de som har migrene kjenner ofte et anfall begynne med at det blir stramt og ømt i nakke og kjeveområdet. Det er derfor lurt å massere kjevefestet ofte, sammen med tinningen og pannen. Kjenn etter om ansiktet kan slippe s selv om brystkassen holder et løft er også et fin og enkel øvelse i det daglige. Dette gir også et mindre anspent utrykk mellom øyebrynene dine, og den fine muskulaturen rundt øynene blir mer avslappet. Ansiktet blir mer åpent og rolig.

Når jeg underviser klasser minner jeg elevene mine på dette ofte: Slapp av i kjevene og tungen, hold nakken lang og halsen avslappet. Vi glemmer dette så fort når vi blir engasjert eller jobber med en utfordring. Det går an å få kink i ansiktet. Det er like smertefullt som kink andre steder i kroppen.

Noen merker også at svimmelhet og trykk eller øresus kommer av anspenthet i kjeven og nakken. Det er selvsagt lurt å oppsøke lege om du kjenner på svimmelhet og vedvarende hodepine, men det kan også være godt å vite at som regel er det ikke noe alvorlig.

Du trenger bare å få løsnet på klesklypa som du har satt fast øverst på kroppen, og jobbe med hvordan du holder hodet til daglig.

Pust og kom deg ned i kroppen!

Øvelse denne uken:

Du kan sitte eller ligge, og merke at hele ansiktet slipper. Haken, munnen, kinn, øyne, mellom øyebryn og pannen. Hvis du sitter, hold brystkassen løftet og bred uten å anspenne halsen og nakken.

Etter en stund kjenn etter om det er blitt roligere i kjevefestet, og at du klarer å slappe av i tungen.

Ha gjerne et pledd under nakke og hode hvis du gjør dette liggende ,slik at du merker at nakken blir lang og at den hviler mot pleddet.

Sitt eller ligg så lenge du kan, og merk at du puster rolig gjennom nesen.

Lykke til!

Hilsen Siri Tuseth

Satya Yoga og Satya Yogaskole