Featured Image

Leukocytten Luke og immunforsvaret ditt

Det er en enkel og uforglemmelig måte å forklare hvordan maten vi spiser har innvikning på immunforsvaret vårt, og ypperlig inspirasjon for både liten og stor til å kose seg med mer plantefòr og gode proteinkilder.

I februar i år ble historien om Leukocytten Luke  filmet på en frokostseanse hos Kolonihagen i Oslo. Se den korte videoen her! For de som vil lese den, er den gjenfortalt litt omtrentlig rett under.


Leukocytten Luke

 

I kroppen din bor det en liten fyr som heter Luke Leukocytt. Sammen med milliarder av andre leukocytter – hvite blodceller – svømmer han rundt i blodårene dine som vaktmester. Hver dag rekker han innom hver eneste lille celle i kroppen din flere ganger og han jobber hardt for at du skal få et godt immunforsvar.

Luke er programmert til å kjenne igjen fremmedvev når han ser det. Slik Pac Man spiser små prikker i dataspillet, spiser Luke opp bakterier, virus, kreftceller og ødelagt vev.

Luke er bygd opp som andre cellefabrikker. Han trenger fett, karbohydrater, proteiner, vitaminer og mineraler, samt levende plantestoff og antioksidanter i form av lekre grønnsaker, frukt og bær.

Når kroppen smittes av en bakterie eller et virus må Luke mobilisere styrkene. Bakterier og virus deler seg med lynets hastighet, og da må også leukocyttene dele seg raskt og bli mange for å bekjempe dem. For å få dette til, trenger de fortløpende effektive leveranser av de nødvendige byggeklossene de trenger til å lage nye leukocytter.

Proteiner

Luke trenger hjelp til å bekjempe inntrengere han møter på, og han sender meldinger og ber om hjelp fra sine leukocyttvenner slik at de kan hjelpe ham. Vennene kommer styrtende til fra fjern og nær klare til kamp. Det kan du kjenne som litt trang hals eller tett nese.

Virus deler seg raskt og svømmer med lynetshastighet. På få minutter har noen få blitt til en hel gjeng som må fanges. Som hjelp til å fange dem kan Luke og vennene hans lage fangstnett av proteiner. Med slike fangstnett kan de fange mengder av virus, som leukocyttene kan spise opp så inntrengerne og infeksjonen er ryddet av veien.

Et kosthold bestående av gode proteinkilder er derfor ekstra viktig når du er syk. Da er det flott å kose seg med ren fisk, rent kjøtt, egg, meieriprodukter og en god blanding av proteinrike planter. Har du lyst på litt saltsmak, velg spekemat fremfor potetgull.

Antioksidanter

Luke forbrenner masse energi når han svømmer fort og jobber på spreng i kampenes hete. Når forbrenningen går for fullt, betyr det at forbrenningsovnen inne i Luke gløder og gnistregnet spruter. Antioksidanter som vi finner i de fargerike og smaksrike delene av grønnsaker og bær, urter, te og sjokolade er utmerkede gnistfangere. Når Leukocyttene får tilført gnistfangere i rikt monn, så svømmer de raskere og spiser mer effektivt.  Det betyr at du får et langt sterkere immunforsvar og blir fortere frisk.

fargerik, antioksidantrik mat i mat med mer

Når man vet at bare fem prosent av alle barn og 17 prosent av alle voksne her i landet spiser nok Luke-mat i form av fargerike bær og grønnsaker, betyr det at det er mange Luker i Norge som ikke kan yte optimalt i mangel på de byggeklossene de trenger. Kos deg derfor med bær, smoothies,fruktsalater og grønnsakssupper om du vil hjelpe dine immunceller neste gang de er i kamp.

Repitisjonsøvelser

Luke er en ekspert på jobben sin, men han sliter litt med hukommelsen. Derfor må han innimellom reise på repetisjonsøvelse der han får en liten påminnelse om hva han skal spise og hva han skal la være i fred. Glemmer han en slik øvelse, er det nemlig fare for at han også går til angrep på kroppens eget vev og gir deg sykdomsplager som f.eks. astma, eksem og betennelser i muskler og ledd. Det er tarmbakteriene dine som holder slike kurs for Luke. Derfor er det flott om du spiser mat for dem, slik som kål, rotgrønnsaker, hvitløk, ingefær og syrnede meieriprodukt. Da kan de møte som lærere på skolen, så immunforsvarets celler kan bli flinkere til å skille inntrengere fra ditt eget vev.

Sukker og Luke

Luke kan ikke fordra raffinert sukker. Det gjør ham både sliten og litt glemsk. Naturens søtkilder går imidlertid bedre, slik som honning og lønnesirup.

Sugen på noe søtt? Ha litt honning opp i teen din, lag en smoothie eller litt nøttesjokolade eller ristede nøtter i lønnesirup. Mens hvitt sukker og stivelse kan svekker leukocyttene så vil ren mat rik på plantenæringsstoff kunne gi futt i immuncellene og hjelpe spreke Leukosytter til å bli seierhærrer i virus-kampen!

Rene råvarer med fullverdige proteiner til fangstnett, naturlig fett til nye immunceller og rikelig med plantestoff som slokker gnister fra forbrenningen og gir spreke, kampklare leukocytter er det kroppen trenger. Nydelige smaker i næringsrik kyllingsuppe og smoothies av bær, frukt og bladgrønt er mat for Luke så han kan gjøre sitt beste for å holde kroppen din frisk. Med ønske om et sterkt immunforsvar og god helse til dere alle!