Nøttekuler – smart konfekt fra Mat til sinns!

Det smarte er å bytte ut sterkt bearbeidet konfekt laget på raffinerte råvarer - med naturens nøttekuler som byr på hukommelsens edelstener. Det er en smakebit som egner seg godt for både hverdager og feiringer – ganske enkelt en smart konfektbit! Det er ikke bare herlig mørk sjokolade som gjør disse konfektbitene så smarte. Det er også naturens sødme fra dadler, nydelig kokossmak fra kaldpresset økologisk kokofett og kokos og mineralrike og spennende cashewnøtter.

Det smarte er å bytte ut sterkt bearbeidet konfekt laget på raffinerte råvarer - med naturens nøttekuler som byr på hukommelsens edelstener. Det er en smakebit som egner seg godt for både hverdager og feiringer – ganske enkelt en smart konfektbit! Det er ikke bare herlig mørk sjokolade som gjør disse konfektbitene så smarte. Det er også naturens sødme fra dadler, nydelig kokossmak fra kaldpresset økologisk kokofett og kokos og mineralrike og spennende cashewnøtter.

Ingredienser

10 tørkede dadler

3.5 ss økologisk kaldpresset kokosfett

2.5 dl kokos

2.5 dl rå pistasjenøtter

1 ts vaniljeessens / 0.5 ts vaniljefrø (kan sløyfes)

1 klype mineralsalt

100 g smeltet mørk sjokolade til sjokoladetrekk om du vil

Slik gjør du

1.

Fjern steinen fra dadlene og finhakk dem. Rens nøttene – pistasj, valnøtt, pekan evt. det du liker – og finhakk eller kvern dem i en mandelkvern.Bruker du blender kan du bruke hele nøtter som har vært bløtlagte i 2-3 timer.

2.

Bland alle ingrediensene bortsett fra kokosfettet i en bolle. Ta 1/4 av massen i hver omgang med en stavmikser eller i en blender. Kjør det sammen til en deig. Rør inn forsiktig smeltet kokosfett.

3.

Form deigen som en ball og avkjøl i kjøleskapet i 30-45 min.

4.

Ta deigen ut og form små kuler, litt større enn klinkekuler. Kulene kan serveres som de er, rulles i kakaopulver eller kokos eller dyppes i smeltet mørk sjokolade.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

Nå midt i lanseringen av min nye bok Mat til sinns, tenkte jeg det kunne være gøy å slippe en liten smakebit fra boken – som Wenche og jeg lagde igår på God Morgen Norge!  

Når du først skal kose deg, så unn deg magiske effekter fra fantastisk fett, brilliante vitaminer, magiske mineraler og fortryllende plantekraft for hjernen din.

Tips: de kan fryses!
Legg bitene i en boks som egner seg for frysing og oppbevar bitene der inntil du får lyst på konfektkos… De tines i romtemperatur på bare 5 minutter.

Visste du at du tar opp byggeklosser fra maten dårligere med alderen og at hukommelsesplager kan skyldes mangel på råvarer til hjernen?

Helt kokos for hjernen

Kaldpresset kokosfett byr på fettsyrer som kalles MCT (mellomkjedete trigyserider), som hjernecellefabrikkene lett kan forbrenne istedenfor blodsukker. Ved diabetes og insulinresistens (nedsatt effekt av insulin) kan hjernecellene dine slite med å få nok drivstoff til energi på grunn av svikt i blodsukkerleveransene.

Da kan alternativt drivstoff fra fettsyrer bedre hukommelse og konsentrasjon (Reger 2004, Constantini 2008). Kaldpresset økologisk kokosfett byr på alternativ energi, med sine mellomkjedete triglyserider (MCT), og flere studier kan vise til at både mørk sjokolade (>80%) og kokos kan bidra til en klarere hjerne.

En byggeklosse-bombe

Tenk å kunne kose deg med konfektbiter som har vel så mange byggeklosser som en grønnsak!

Jo flere typer antioksidanter du har i blodbanen, jo skarpere hjerne kan du forvente deg (Summers 2010). I nøttekulene får du antioksidanter både fra både kokos, dadler og nøtter. Du får også andre plantestoffer, naturlige fettsyrer, vitaminarbeidere og mineralverktøy for en bedre hukommelseskjemi.

  •  Kulene har mye energi – altså, kalorier -, så begrens mengden!

Mat til Sinns

En stor takk til Rådet for Psykisk helse som støttet bokprosjektet Mat til sinns med Extra midler! På den måten kan jeg få lov til å spre kunnskap om mer nytelse og enkle matgrep for best mulig livskvalitet!

Jeg er utrolig glad for å kunne lansere Mat til sinns: Nytelser for minnet er sinnet! Den viser hvordan du kan skape lykkekjemi med enkle matgrep og deilig hverdagsmat.

Forskningsresultater omsettes til enkle historier, praktiske mattips og raske hverdagsretter, denne gangen for at du skal kunne nyte et lettere sinn, gode følelser, glade tanker, skjerpet konsentrasjon og best mulig hukommelse.

Gi dine hjerneceller den maten de ønsker – og nyt smaken av et bedre liv!

Boken Mat til sinns byr på mange flere fristelser!

Håper dere i Trondheim tar turen innom Norli Nordregate idag kl. 16:30 eller foredrag til inntekt for TV-aksjonen hos 3T Rosten kl. 19:00 for en signert bok, litt inspirasjon og en hyggelig prat. Rørende å treffe herlige folk som leser og nyttiggjør seg bloggen!

Andre oppskrifter