Oppskrifter / Saftige fastelavnsboller med landhvete
Saftige fastelavnsboller med landhvete
I denne oppskriften har jeg valgt å bruke urkornet landhvete fra Dala. Det har jeg gjort på grunn av dets gode bakekvalitet og kornets naturlige lave innhold av gluten.
I denne oppskriften har jeg valgt å bruke urkornet landhvete fra Dala. Det har jeg gjort på grunn av dets gode bakekvalitet og kornets naturlige lave innhold av gluten.
Ingredienser
1 kg siktet eller finmalt Dala landhvete
150 g smør
1 dl bringebærhonning eller sommerhonning
5 dl økologisk helmelk
2.5 ts tørrgjær
0.5 ts salt
0.25 ts kardemomme
3 dl fløte
3 ss rårørsukker
1 ts vaniljeekstrakt
Slik gjør du
1.
Smelt smøret på lav temperatur i en kjele.
2.
Smelt honningen på omkring 40gC så den blir flytende.
3.
Bland det tørre i bolle og bland godt. Slå på sakte elting og tilsett det våte. Elt sakte i 5-7 minutter til jevn deig.
4.
Heves på et lunt sted et par timer, evt. til neste dag.
5.
Bak ut bollene, ca. 18-20 stk.
6.
Etterhev deigen i 1 time.
7.
Pensle bollene med egg.
8.
Stekes på midterste rille i 13 minutter på 220 gC.
9.
Lag kremfyllet av fløte, rårørsukker og vaniljeekstrakt.
10.
Del bollene og fyll dem med krem og friske eller rørte bær. Smelt mørk sjokolade og smør på toppen om du vil. Strø med kokosmel (evt.melis). Så er det bare å kose seg på fastelavnssøndag!
Fastelavn betyr kvelden før fasten, men er egentlig tre dager som markerer starten på den kristne fasteperioden. I Norge blir gjerne søndagen markert med pyntede bjørkeris og fastelavnsboller, så følger en blåmandag og feittirsdag kommer med kjøtt, flesk, mølje og rømmegrøt. Det var om å gjøre å spise så mye som mulig, slik at man hadde mye å tære på gjennom fasteperioden på hele 40 dager fra askeonsdag til påskeaften. Noen kristne unngår animalsk føde i fastetiden, andre er totalavholdne ift. nytelsesmidler som for eksempel alkohol, eller de kutter helt ut søtsaker, Internet og TV.
Selv om mange moderne mennesker ikke har noen fasteperiode lenger, så er det hyggelig med alle slags feiringer i den mørke perioden av året. Vi baker kremboller og dekker et hyggelig bord med fastelavnsris. Prøv vår favorittoppskrift du også – med korn kroppen kan tåle!
Saftige fastelavnsboller med urkornet landhvete fra Dala
Det kornet som dyrkes i dag er svært annerledes i kvalitet og næringsinnhold enn det kornet som man dyrket for flere tusen år siden. Heldigvis har man klart å bevare de opprinnelige, langt mer næringsrike kornartene.
I et av mine tidligere blogginnlegg, Start-brød, kan du bl.a. lese mer om at industriens tøffe bearbeiding av av ulike kornsorter fører til færre smarte byggeklosser, mindre næringsstoffer og det faktum at vi sitter igjen med mel og brødvarer som tilfører oss både mer stivelse og sterkere gluten.
Forbrukerinspektørene på NRK tok for seg industribakt, glutenberiket brød og matsminke av grovbrød i en av sine programmer fra 2012. Dette innslaget kan du se her.
Det reduserte gluteninnholdet i de gamle kornartene er muligvis en av årsakene til at noen mennesker tåler dem bedre enn allminnelig hvete. Jeg synes også de gamle kornartene smaker mer, gir saftigere bakverk og bedre metthetsfølelse.
Skrevet av: Berit Nordstrand
Tips
Tåler du ikke kumelk?
For de av dere som ikke tåler kumelk/laktose så kan økologisk helmelk enkelt byttes ut med nøttemelk etter eget ønske. Den lager du enkelt selv ved å kjøre 2 dl nøtter og 8 dl vann sammen i en blender. Les gjerne mer om smarte matbytter ved matintoleranser i boken min “Mat til sinns”.