Sjokolade pot de creme

Pot de crème er en fransk dessert som kan minne om pudding som er nesten på grensen til mousse.

Pot de crème er en fransk dessert som kan minne om pudding som er nesten på grensen til mousse.

Ingredienser

Sjokolade pot de creme

2 stk egg (+ 1 eggeplomme)

1 dl kokosblomstsukker

1 stk vaniljestang, delt og skapt frøene ut av

0.25 ts malt kardemomme

100 g mørk sjokolade >80%

400 ml øko kokosmelk

1 ss rå kakao, pulver

en klype havsalt

Revet mørk sjokolade på toppen

Slik gjør du

Sjokolade pot de creme

1.

Forvarm ovnen til 175° C

2.

Ha egg, kokosblomstsukker, vaniljefrø og kardemomme i en bolle og visp til en luftig masse.

3.

Finhakk sjokoladen.

4.

Varm kokosmelken til kokepunktet, trekk kjelen av platen og rør inn den hakkede sjokoladen. Tilsett kakaopulver og havsalt i kokosmelken.

5.

Hell forsiktig kokosmelkblandingen i eggedosisen, mens du visper godt.

6.

Fordel røren i små ildfaste former. Sett formene i storformen i stekeovnen, fylt med varmt vann halvvegs opp til kanten.

7.

Stekes midt i ovnen i ca. 30 minutter

8.

Det indre skal fremdeles flyte litt når “pot”-ene er ferdige.

9.

Avkjøl.

10.

Oppbevar i kjøleskapet til servering.

Selv om sjokolade pot de creme er ganske lik pudding, er teksturen mye jevnere, ja nesten som sjokoladefløyel, og smaken er rikere og mer kompleks. La deg friste av denne herligheten av en dessert helt uten melk og gluten.

Mørk sjokolade kan telle som en grønnsak ettersom den inneholder flere typer nyttige plantestoffer. I din jakt på grønnsaksfarger, kan faktisk noen få biter mørk sjokolade også bidra. Flere typer plantestoff i sjokoladen er kraftige antioksidanter som slokker gnister fra forbrenningen din og demper oksidativt stress i kroppen. Har du lyst til å lese mer om helseeffektene til mørk sjokolade kan du gjøre det her.

En studie på eldre som spiste mørk sjokolade 86% i seks uker (37 gram), viste at de husket bedre og lettere konsentrerte seg enn de som ikke fikk sjokolade (ref 2008 Am J Clin Nutr)

Når du kjøper en sjokoladeplate, så er den laget av kakaobønner som både er soltørket og fermentert, og deretter brent – litt som kaffebønner blir brent – på høye temperaturer (100-150 gC).

I sjokolade-verden ser det “rå” begrepet ut til å bety at bønnene ikke har vært brent – bare soltørket og fermentert – før de da blir til kakaomasse, kakaosmør eller kakaopulver.

Det at kakaobønnene ikke er utsatt for slike høye temperaturer, har antagelig en positiv effekt for mengden flavonoider og andre skjøre byggeklosser som helst skal komme seg helskinnet inn i deg som nyter sjokoladen og velberget frem til milliarder av cellefabrikker. Det finnes per idag lite god dokumentasjon for at “rå” (ikke brent) gir deg ekstra helseeffekt, men det er i alle fall logisk ettersom varme/trykk, oksygen og lys er det som fort ødelegger skjøre byggeklosser som enzymer, antioksidanter, fettsyrer og vitaminer.

Forsiktig bearbeidet råvare betyr flest mulig vel bevarte byggeklosser per tygg, og dette gjelder nok mest sannsynlig også for kakaobønner. 

Flere studier viser at slik sjokolade kan ha gunstige effekter i begrensede mengder, især hos personer med økt risiko for hjertekar-sykdom. Dette bl.a. ved å senke nivået av farlig LDL i blodet, den typen kolesterol som lett avleirer seg i åreveggen (Jia L et al 2010, Am J Clin Nutr)(Mullen W et al 2009, Am J Clin Nutr)

Fornuftige mengder mørk sjokolade kan altså ha helsemessige fordeler. Ønsker du å spise mer mørk sjokolade i hverdagen, men synes smaken er litt bitter, anbefaler jeg denne oppskriften på nydelig sjokoladepålegg som smaker kjempe godt på f.eks. nystekt startbrød.

Handle inn litt ulike sorter sjokolade av god kvalitet, nyt et par biter til kaffen, tenn et lys, sett på din favorittlåt – skap deg øyeblikk til nytelse i hverdagen. Fordi du fortjener det!

Skrevet av: Berit Nordstrand

Her er noen tips du på hvordan du kan velge sunn og god sjokolade. Se etter:

  • Høyest mulg andel kakao – gjerne over 80 %
  • Uten tilsatt raffinert sukker – se etter rårørsukker eller annen naturlig sødme som kokosblomstsukker, molasse, lønnesirup mm.
  • Kort ingrediensliste
  • Lite melk
  • Der det passer, “rå” sjokolade

Andre oppskrifter