Sukkerfri barbequesaus med sting

Få full kontroll på både innholdsfortegnelse og smak ved å lage saus og marinader selv til grillkosen. Og det er slettes ingen kunst. Bare se denne oppskriften her.

Få full kontroll på både innholdsfortegnelse og smak ved å lage saus og marinader selv til grillkosen. Og det er slettes ingen kunst. Bare se denne oppskriften her.

Ingredienser

500 ml sukkerfri barbequesaus

2 ss Smøremyk Rapskokos / klaret smør

1 stk liten gul løk, finhakket

3 stk fedd hvitløk

1 stk liten søtpotet

1.5 dl eplejuice

100 g øko tomatpure

1 ss rå eplecidereddik

1 ts røkt paprika / paprikakrydder

0.5 ts chillipulver / chipotlekrydder

1 ts havsalt

4 ss ekstra virgine olivenolje

Slik gjør du

1.

Smelt smøret i en panne med høye kanter. Tilsett løken og la den surre på moderat varme til den begynner å karamellisere eller brunes. Det kan ta omkring 15 minutter så smør deg med tålmodighet. Når løken er nesten ferdig tilsetter du hvitløken og tomatpureen lar dem surre sammen med løken i ett minutt (tomatpure utvikler god smak når den får surre i stekepannen).

2.

Skjær søtpoteten i 1,5 cm tykke skiver og skivene i 1,5 cm store terninger. Ha terningene i en vid kasserolle, tilsett eplejuice og vann til terningene er akkurat dekket av væske (jeg brukte ca.1,5 dl vann). Gi det hele et oppkok og la det trekke til terningene er møre. Sil så av væska (Obs! ta vare på væska).

3.

Ha løkblandingen og søtpoteten i en foodprosessor. Tilsett eddik og krydder*.

4.

Kjør sausen jevn i foodprosessoren eller med stavmikser. Tilsett 4-6 ss olivenolje og passende mengde av eplejuicevæsken du kokte søtpoteten i. Sausen skal ha har passe ketchupkonsistens. Ha den i et glass, dryss litt paprikapulver på toppen og server.

*Bruker du chipotlekrydder så får du en røkt smak. Har du ikke chipotle-krydder kan du kombinere røkt paprika og chillikrydder.

Hvilke grønnsaker egner seg best på grillen? Det meste kan grilles, men småpoteter og løk kan godt koke litt før du legger dem på grillen. Ha gjerne løkbåter og småpoteter på spyd sammen!

Jeg griller gjerne både asparges, tomater, sopp, paprika, chili (uten frø), squash og aubergine. Noen ganger på spyd, andre ganger i folie sammen med litt smør og urter. Nydelig i foliepakker sammen med fisk. Skal du på tur, så lag foliepakker istand på forhånd og du kan grille en full middag undervegs.

I fiskepakkene bruker jeg gjerne både fenikkel, blomkål, brokkoli, rødløk, purreløk, gulrøtter og reddik. Grilltiden varierer etter både tykkelsen på fiskestykket, størrelsen på grønnsaksbitene og varmen på grillen. Del grønnsakene i små biter, og grovriv gjerne rotgrønnsaker, så de blir ferdige på 10-12 minutter samtidig med fiskestykket.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Tips

  • Denne grillsausen er perfekt til sommerens grillmat – enten det er kjøtt, grønnsaker eller sjømat som grilles.
  • Du lager rikelig med saus og oppbevarer det som blir til overs i et tett glass i kjøleskapet. På den måten har du ferdig saus til en middag etter 2-3 dager. Smart, ikke sant?

Prøv også:

Andre oppskrifter