Hel kylling er enklere enn du tror å tilberede. Du kan tre den på grillspyd som du roterer i grillen, på en ølboks halvfull med øl eller på en rist hvor du selv snur kyllingen etter halve steketiden. Kjøper du en gårdkylling på omkring 2kg har du middag til 6 voksne. Er dere en familie på 4, så kan dette bli middag i to dager. Da renser du bare kyllingen når dere er ferdig spist og bruker kyllingkjøttet i en god middagssalat eller en karrikokossuppe en annen dag. Jeg elsker slike 2-dagers-middager.
Prøv også:
- Grillet brokkolig og blomkål med viniagrette
- Grillet indrefilet av svin med spisskummen
- Grønnkålsalat med grillede søtpoteter
- Brokkolisalat – magisk tilbehør til grillmaten
Dette innlegget inneholder reklame for egne produkter.
Ingredienser
Porsjoner:
Grillet hel kylling
- 1 hel gårdskylling (gjerne øko) ca. 2kg
- 1 ss Smøremyk Rapskokos
- 1 ss tørket ramsløk (eller annen urt eks. oregano, basilikum, rosmarin)
- havsalt og sort kvernet pepper
Grillede småpoteter
- kokefaste småpoteter
- 4 ss ekstra virgin olivenolje
- havsalt, sort kvernet pepper og timian
Melonsalat med pinjekjerner
- ¼ vannmelon i biter (vekt ca. 500g uten skall)
- 60 g pinjekjerner, ristet i tørr panne
- 100 g grønne salatblader/salatblanding
- 75 g ekte fetaost (les på pakken: laget på geite- eller sauemelk)
- ½ rødløk, finhakket
Slik gjør du
Grillet hel kylling
- En romtemperert kylling smøres inn med Smøremyk Rapskokos over det hele.
- Krydre med havsalt, kvernet sort pepper og ramsløk (eller andre urter).
- Stikk steketermometer inn i kyllingbrystet på det tykkeste partiet.
- Tre den ned på en halvfull ølboks og sett den på høyden inn i grillen om du har plass. Jeg la min på en folieform med en rist oppå. Har du grillspyd velegnet til grilling av hel kylling så bruker du det.
- Grilles på medium temperatur i ca. 1,5-2 timer, til kjernetemperaturen er ca.70 gC på steketermometer. Ulike kokker anbefaler litt ulike kjernetemperaturer, fra 65gC til 80gC. Jeg synes 70gC er passe. Pass på å snu kyllingen etter halvgått tid slik at den grilles likt på over- og undersiden.
Grillede småpoteter
- Gi småpotetene et oppkok. Kok dem i 5-10 minutter, avhengig av størrelsen på potetene.
- De skal ikke være helt ferdigkokte, fordi de varmes ferdig på grillen.
- Slå av kokevannet og vend dem i olivenolje og krydder.
- Legg dem så på grillen (gjerne i en folieform) de siste minuttene før kyllingen skal serveres og grill dem til de er møre.
Melonsalat med pinjekjerner
- Rens vannmelonen og skjær den i terninger. Bare la frøene være med.
- Rens rødløken og skjær den i passe tynne ringer.
- Rist pinjekjernene.
- Vask og riv salatbladene.
Dander salatblader, løk, melonbiter, fetaost og pinjekjerner rundet den helgrillede kyllingen på et serveringsfat. Serveres med de grillede småpotetene.