Ovnsbakt krydret blomkål

Gratinert blomkål med avokadokrem Berit Nordstrand
En nydelig plantebasert rett med avokadokrem og kikerter som tilbehør

Ovnsbakt krydret blomkål med avokadokrem er en fantastisk nydelig plantebasert rett som alle kan like.

Jeg vil sikre meg mer blomkål fordi den tilhører korsblomstfamilien som er svært bra for oss, og jeg ønsker meg mer krydder for deres rikdom av polyfenoler. Hva er vel bedre da enn et krydderbakt, helt blomkålhode? Jeg har bakt noen blomkålhoder før jeg kom frem til denne varianten. Den ble kjempegod med avokadokrem og kikerter som tilbehør. Du kan også legge til litt kjøtt eller fisk om du ønsker det.

Prøv også disse smarte oppskriftene med grønnsaker fra korsblomstfamilien:

Ingredienser

Avokadokrem med kikerter

  • 1 avokado
  • ½ sitron , saften
  • ½ ts havsalt og ¼ ts sort kvernet pepper
  • 2-3 klyper chilliflak
  • 1 dl øko kikerter (kokte på boks)

Ovnsbakt blomkål

  • 1 blomkål, økologisk
  • 2 ss extra virgine olivenolje eller flytende Rapskokos (fås på REMA)
  • 2 ss extra virgine olivenolje eller flytende Rapskokos (fås på REMA)
  • 2 ss vann
  • 2 ss Berits krydderblanding:
  • 0.5 ts havsalt
  • 1 ss lønnesirup (kan kuttes)

Berits krydderblanding

  • 1 ts kanel
  • 0.5 ts kardemomme
  • 2 ts malt koriander
  • 3 ts malt gurkemeie
  • 1 ts malt ingefær
  • 4 ts røkt paprika
  • 4 ts malt spisskummen
  • 1 ts sort kvernet pepper

Slik gjør du

Avokadokrem med kikerter

Ovnsbakt blomkål

  1. Forvarm ovnen til 175 gC
  2. Sett inn en langpanne i bunnen av komfyren. Hell vann i langpannen så blomkålen får damp. Sett en rist over langpannen.
  3. Lag et glass ferdig krydderblanding.
  4. Rens blomkålhodet for blader og kutt stilken forsiktig bare slik at blomkålhodet kan stå i en ildfast skål.
  5. Rør sammen olje, vann og 2 ss av krydderblandingen. Tilsett lønnesirup om du vil, men kutt den hvis du av ulike årsaker bør styre unna sødme.
  6. Snu blomkålhodet rundt og hell 2/3 av krydder-røren ned rundt stilken på blomkålen mens du beveger den rundt så blandingen fordeler seg inne i blomkålen. Resten pensler du utenpå. Sett blomkålen i den ildfaste skålen, gi den et dryss av krydderblandingen og bak i omkring 40-50 minutter, avhengig av blomkålens størrelse. Test om den er passe mør med en spiss kniv.
  7. Mens blomkålen ovnsbaker så moser du avokado og sitronsaft og krydrer med havsalt og pepper. Rør forsiktig inn kikertene, så du beholder dem hele.
  8. Dander så ovnsbakt blomkål på et fat sammen med avokadokrem med kikerter, et dryss av chilliflak og noen blader friske urter, for eksempel basilikum.

Berits krydderblanding

 

  1. Bland i et glass og bruk til senere ovnsbakte blomkålhoder