Grønne kjøttboller

Grønne kjøttboller i suppen var noe jeg fant på da de eldste barna var små.

Siden den gang har disse vært en favoritt. Jeg lager kjøttbollene selv for å ha full kontroll på ingredienslisten, og muligheten til å gjemme grøntfór i kjøttbollene for en sterkere helseeffekt. Mange kreative varianter av kjøttboller er blitt til gjennom årenes løp. Alt fra kikerter, bønner, hvitløk, hakket løk og revne rotgrønnsaker til spirer, rukkola og spinat passer fint. Sistnevnte blir til grønne kjøttboller.

Kjøttboller egner seg til alle mulige hverdagssupper.

Supper er gode, sommer som vinter! Grønne kjøttboller passer opp i de fleste av dem.

I planteriket finnes det hundretusenvis av plantestoffer med antioksidantkraft. Antioksidanter som kan slokke gnister eller frie radikaler som dannes i cellene dine når de produserer energi. Slokkes ikke gnistene, vil disse kunne skade både proteiner og fettsyrer i cellene. Mange gnister og lite antioksidanter i kroppen kalles oksidativt stress. Det øker forekomsten av en rekke helseplager som astma, allergi, betennelsesplager, diabetes, hjerte-karsykdom og kreft.

Fargene i frukt, grønnsaker og bær er kraftige antioksidanter. Sterke antioksidanter finner du også i form av mineraler, syrer og enzymer i korn, nøtter, frø, te, fisk og kjøtt.

For å sikre oss nok antioksidanter fra levende plantestoff, anbefaler Helsedirektoratet et inntak av 650-750 gram frukt, grønnsaker og bær hver eneste dag. Dette fordelt på minimum 5 ulike sorter, hvorav 3 forskjellige grønnsaker. Det blir grei skuring med grønne kjøttboller…

Grønne kjøttboller

Dette trenger du til 4-6 personer:

  • 400 gram ren kjøttdeig (okse, svin eller kylling)
  • 250-300 gram kokte kikerter eller kidneybønner
  • 1 hakket rå løk
  • 2 knuste fedd hvitløk
  • 100 gram spinat (1/2 pose ferske spinatblader)
  • 1 egg
  • krydder du liker. Jeg brukte 1 ts paprika, 1 ts karri, 1 ts spisskummen, 1 klype salt og 1/4 ts kvernet pepper

Vask spinatbladene, rens og hakk løken. Surr hvitløk, løk og spinatblader i stekepannen 2-3 minutter til løken er blank og til noe vann har dampet ut av spinatbladene. Rør sammen kjøttdeig, mosede kikerter, egg, krydder og spinat-og løkblandingen. Jeg blander alt i en stor plastbolle og bruker stavmikseren igjennom blandingen for en gjevn konsistens. Bollene stekes 2-3 minutter på hver side i middels varme i stekepannen. Så er de klare til å serveres i din favorittsuppe.

Tags from the story
, , , ,