Tom Kha Gai

En varmende og nydelig kyllingsuppe med kokosmelk

Etter å ha tilbragt juleferien på øya Phu Quoc i Vietnam slår det meg hvor mange nydelige matminner jeg sitter igjen med. Kryddersterke grønnsaksretter, fargerike salater, nydelige kraftsupper, sjømat i utallige varianter, gjerne smaksatt med fermenterte fiskesaus. Rettene var enkle, med få ingredienser, og det meste var høstet fra den lille øya vi bodde på. Især suppene imponerte meg – servert med skåler av grønt tilbehør vi kunne velge selv.

Risen var avkjølt og gjerne stekt med egg, urter og grønt. Sauser som Fish-saus og Oystersaus fermenterer de av ansjos og annen sjømat. Fermenteringen fjerner fiskesmaken og etterlater en umami-smak lik soyasaus.

Når du koker og avkjøler ris går noe stivelse over til fiber for dine gode tarmbakterier. Har du på litt risvineddik så vil eddiken bidra til enda bedre blodsukkerregulering etter måltidet.

Prøv også disse kjempegode oppskriftene:

Ingredienser

Porsjoner:

Tom Kha Gai

  • 1 øko kyllinglår
  • 8 dl kyllingkraft
  • 100 g fersk ingefær
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 vårløk, finhakket
  • 1 sitrongress
  • 2 ss fiskesaus
  • 1 lime, saften av
  • 4 dl øko kokosmelk
  • Tilbehør: eks. frisk koriander, bønnespirer, vårløk, sukkererter, hjertesalat og stekt fullkornsris. Stekt ris lager jeg ved å pannesteke rester av ris sammen med hvitløk og mais eller andre grønnsaker. Så rører jeg inn 1-2 egg som røres godt inn i risen og smaker til med litt soyasaus

Slik gjør du

Tom Kha Gai

  1. Kok opp kyllingkraften og legg i finkuttet ingefær, vårløk, hvitløk og sitrongress. La det småkoke i 5 minutter.
  2. Legg kyllinglåret i kraften.
  3. Tilsett resten av ingrediensene og la alt trekke til kyllingenlåret er ferdig kokt.
  4. Løft ut sitrongresset og kyllinglåret. Rens av kyllingkjøttet, del det i passe biter og ha det tilbake i suppen.
  5. Smak til med sort, kvernet pepper, evt. litt chilli og havsalt.
  6. Sett frem skåler med garnityr, fyll suppeskålen med det du ønskerav tilbehør og slå varm suppe over. Bon apetitt.

 

 

Tags from the story
, ,