Urtesmørpasta med sorte bønner

Oppskriften er superenkel og smaken helt fortreffelig.

Er pasta bare for skrotmatdagen? Aldeles ikke. Pasta finnes i mange sunne varianter, slik som økologisk fullkornsspelt, sorte bønner og økologisk soya. Du får kjøpt den i de største kjedebutikkene, i helsekost og spesialbutikker og på nett om du vil. Lag denne som en vegetarrett, eller server den som tilbehør til kjøtt eller fisk. Oppskriften er superenkel og smaken helt fortreffelig.

Hvis du er usikker på hvor mye pasta du skal beregne per person,

bruk følgende huskeregel: 100 gram ukokt pasta pr person

Gjør det gjerne til en vane å kombinere fullkorn og belgfrukt. Dette fordi korn og belgfrukt utfyller hverandre med tanke på de ulike aminosyrebyggeklossene de bidrar med. Ulike typer mat inneholder nemlig proteiner med ulike aminosyresammensetninger. Kornprodukter inneholder for eksempel lite lysin, mens belgfrukter har lite metionin. Ved å sette sammen korn og belgfrukt så får du dem alle, men dette må ikke nødvendigvis skje i samme måltid som her. Du kan for eksempel fint spise havregrøt til frokost, og linsesuppe til middag. Server pastaen alene eller som tilbehør til kjøtt eller fisk.

Ingen annen råvare har en så unik protein/fiber-miks som bønner! Så betydelig er helseeffekten av å inkludere bønner i hverdagskosten at amerikanske kostholdsretningslinjer anbefaler 1/2 cup (1,2 dl) bønner 6 av 7 dager i uken.

Nyt også disse smaksrike rettene:

 

Innlegget inneholder reklame for egne produkter i serien “Smarte nytelser”.

Ingredienser

Porsjoner:

Urtesmørpasta med sorte bønner

 • 300g økologisk speltpasta / sort bønnepasta / øko soyapasta
 • 300g (ca.5dl) kokte sorte bønner, skylt og avrent
 • 4 ss (ca.50g) Smøremyk Rapskokos / smør
 • 4 fedd hvitløk, finhakket
 • 4 dl basilikumblader (1 potte)
 • 200 g bladspinat (1 pose)
 • ½ ts mineralsalt
 • ½ ts kvernet sort pepper
 • 40 g parmesan, revet

Slik gjør du

Urtesmørpasta med sorte bønner

 1. Kok pasta som anvist på pakken
 2. Smelt smøret på medium til lav temperatur i en stekepanne. Tilsett finhakket hvitløk og la den surre i et par minutter. NB! Hvitløken blir ødelagt og bitter på smak om den blir brun.
 3. Grovhakk spinat og basilikum og la det surre i pannen sammen med smør og hvitløk. Ha på salt og pepper.
 4. Ha pasta og bønner oppi panna og rør om. Trekk panna av platen. Riv parmesanen og rør den inn i pastaretten. Legg resten av parmesanen på bordet slik at hver enkelt kan rive litt over sin egen tallerken. Server pastaen alene eller som tilbehør til kjøtt eller fisk.

TIPS: Får du rester av denne smørpastaen, så tilsett bare en eske øko hakket tomat, ½ finhakket gul løk og smak til med litt mer basilikum og en liten skvett fløte, så vips har du en enkel pastarett med tomatsaus.