Spicy bønnedip

En nydelige dip som kommer med byggeklosser vi ikke vil være foruten.

En nydelige dip som kommer med byggeklosser vi ikke vil være foruten.

Ingredienser

Spicy bønnedip

1 stk boks øko sorte bønner (285g)

1 stk godt moden avokado

2 ss tahini/alt. sesamfrø med skall

1 ts koriander

1 ts oregano

1 ts basilikum

1 ts paprikapulver

1 ts karri

1 ts spisskummen

3 ts gurkemeie

0.33 ts cayennepepper

0.33 ts mineralsalt

0.5 stk sitron (saft)

0.5 dl extra virgin olivenolje

2 fedd hvitløk

Slik gjør du

Spicy bønnedip

1.

Ha alle ingrediensene i en bolle og kjør en stavmikser i blandingen til du har fått en jevn pure.

2.

Nytes med det samme og kan oppbevares i lufttett boks i kjøleskapet et par dager.

Nå som jeg akkurat har skrevet ferdig min neste bok og har lest ny forskning på byggeklosser fra mat vi ikke vil være foruten, så komponerte jeg en spicy dip med smarte byggeklosser jeg vil sikre meg mer av. Dipen bidrar med magisk næring og spennende smaker fra både sorte bønner, avokado, extra virgin olivenolje, sitronsaft, hvitløk og eksotiske krydder. Denne må du bare prøve du også!

Plantestoffer må til for å holde bakteriefloraen i tarmen frisk, for et sterkt immunforsvar og for å slukke gnister fra forbrenningsovner som jobber på høygir selv når kroppen din hviler seg.

Plantestoffer styrker også effekten av signalstoffer i hjernen og letter kommunikasjonen mellom hjerneceller. De påvirker hvilke genoppskrifter som leses av inne i cellefabrikkene og bidrar til optimal cellefornying.

Blir det for mange gnister i forhold til gnistslukkende antioksidanter, kan gnistene skade celler, genbøker og organer (oksidativt stress). Da skyter aldringsprosessen fart, og risikoen for livsstilssykdommer som type 2- diabetes, hjerte- og karsykdommer og kreft øker. Lenge før slike tegn melder seg, kan du merke gnistregn i cellene i form av redusert overskudd, svekket muskelkraft og aldringstegn i huden.

Du kan bruke dipen til både pålegg, dip til snacks og grønnsaksstaver og som tilbehør til kjøtt og fisk. Ikke bli forskrekket over antall krydder jeg har inkludert. Det skyldes at jeg vil ha flest mulig sorter for et rikt utvalg av plantestoffer. Forenkle gjerne oppskriften og utvikle din egen favoritt.

Ta en tur til en asiatisk butikk og kjøp inn hele krydder som du maler selv i en morter. Det tar best vare på både smak og helsekraft. På min studietur til India i fjor lærte jeg at om du bruker malte krydder, så bland de krydderne du skal bruke i matretten, og rør inn litt vann til en kremaktig konsistens. Varm så oljen og tilsett krydderkremen istedet for tørt pulver. Det tar best vare på både helseeffekt og smak.

Skrevet av: Berit Nordstrand

Andre oppskrifter